Domácí sýrové sušenky s kefírem jsou chutné i připravené rychlostí blesku

Až ochutnáte tyto unikátní domácí sýrové sušenky, tak si můžete být jisti, že v obchodě žádné běžné nekoupíte. Z několika důvodů. Jsou velmi jednoduché na přípravu, mají dokonalou chuť a jsou pouze z kvalitních ingrediencí bez chemie. To jsou jasné důvody, proč je vyzkoušet.

Ingrediencí je jenom několik

Nebojte se toho, že by domácí sušenky byly jakkoliv náročné. Že jsou snadné, to poznáte už tak, že i seznam ingrediencí je velmi krátký. Stačí pár věcí a nebudete věřit tomu, jaká pochoutka může vzniknout. Stačí si nachystat toto:

  • 200 ml kefíru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • ½ lžičky soli
  • 1 lžičku cukru
  • 2 lžíce oleje
  • 120 g sýru

Nejprve základ těsta

Jako první budete potřebovat základ pro své těsto. A to takový, že v míse smícháte kefír, potom olej, sůl, cukr, ale také sýr, který předtím buď nakrájíte, nebo ho můžete také na hrubém struhadle nastrouhat. Takto vše smíchejte.

Přidejte mouku

Do základu těsta můžete přidat mouku. Tu postupně přisypávejte a průběžně míchejte, aby vám vzniklo těsto, které bude mít odpovídající konzistenci. Bude měkké, ale zároveň bude dále držet svůj požadovaný tvar.

Rozdělte na dvě části

Těsto následně rozdělte na 2 části. Z nich v rukou vytvarujte pokud možno dvě stejně velké šišky. I tady se snažte, aby pokud možno držely svůj tvar a byly stejné struktury a konzistence.

Obě části, tedy obě šišky zabalte do potravinové folie. Každou zvlášť. Takto je nechte při pokojové teplota odpočívat asi 30 minut. Bude to mít velmi pozitivní vliv na strukturu vašeho těsta.

Nakrájejte na kolečka a dejte na plech

Když jsou obě šišky těsta odpočinuté, můžete se pustit do dalšího kroku. A to takového, že své domácí sušenky nakrájíte nožem na plátky. Ty by měly být o velikosti asi 1 centimetr.

Následně je umístěte na plech vyložený pečicím papírem. Ten bude zabraňovat tomu, aby došlo k připalování. Nezapomeňte mezi nimi nechat i dostatečné mezery.

Pečte 20 minut

Na závěr už stačí jenom vložit do trouby, která by měla být předehřátá na teplotu 180 stupňů Celsia. Při této teplotě pečte domácí sýrové sušenky asi 20 minut. Potom je z trouby vyndejte a nechte chladnout.

Když je vezmete do ruky, zaujme vás jejich struktura a kousky sýra. Když je následně dáte do pusy, tak vás zaujme to, jak skvěle a dokonale chutnají. Přitom jsou tak snadné.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]