Dokonalé domácí uzeniny chutnají lépe než z obchodu a přitom máte přehled o tom, které suroviny k jejich přípravě použijete. Nejsou ani náročné na přípravu, za pouhé tři hodiny budete mít hotovo.
Příprava domácích klobás je jednodušší, než si možná myslíte. Stačí vám k tomu maso, nějaké koření, trocha času a mlýnek s klobásovým nástavcem. Ve skutečnosti je jejich výroba docela zábavná a jakmile je jednou ochutnáte, uzeniny z obchodu už nikdy si nikdy nekoupíte. Tyto jsou mnohem chutnější a navíc si je můžete přizpůsobit vlastní chuti a fantazii.
Na výrobu domácích klobás budete potřebovat
- Hovězí maso – 500 g
- vepřový špek nebo bůček – 500 g
- vepřové maso – 1500 g
- dusitanová sůl 0,5 až 0,6 % – 45 g
- mletý černý pepř – 1 lžička
- nové koření – 0,5 lžičky
- kardamom – 0,5 lžičky
- sušený česnek – 1 lžička
- cukr – 1 lžička
- sušené mléko – 30 g
- voda s ledem – 250 ml
- přírodní vepřové střívko (33 až 36 mm) – 4 metry
Umelte maso a smíchejte ho s kořením
Veškeré připravené maso nahrubo semelte mlýnkem na maso. Sádlo a bůček je vhodné před semletím nejprve trochu zmrazit, aby se nerozpadly úplně na kaši. Pokud toužíte po dokonale promísené směsi v klobáse a chcete zabránit shlukům tučných částí v jednom místě, můžete nakonec semlít masovou směs celou ještě jednou.
V samostatné míse smíchejte veškeré mleté koření se sušeným mlékem a dusitanovou solí. Ta je nezbytná k dostatečné konzervaci masa a v koncentracích, v nichž se prodává, je naprosto bezpečná. Nemusíte se jí proto nijak obávat.
Směs koření vsypte do rozemletého masa a vše zalijte ledovou vodou s kostkami ledu. Rukama vše důkladně hněťte po dobu kolem 10 minut, aby se suroviny propojily a získaly lepivou strukturu. Během hnětení je vhodné použít gumové rukavice, které, stejně jako ledová voda, zabrání nadměrnému zahřívání masa v průběhu jeho zpracovávání. Masovou směs pak uzavřete do nějaké nádoby, kterou uložte přes noc do lednice, aby se maso s kořením náležitě rozležely.
Naplňte směs do střívek, vyuďte je a nechte vyschnout
Druhý den můžete maso naplnit do vepřových střívek, k čemuž je vhodné použít speciální nástavec na mlýnek na maso. Ten po instalaci vytřete rostlinným olejem, nasaďte na něj střívko, které předtím důkladně propláchněte, a naplňte jej masem. Každých zhruba 30 až 40 centimetrů plnění nakrátko přerušte a střívko zakruťte, abyste od sebe oddělili jednotlivé klobásy.
Hotové klobásy nakonec buďto zavěste do udírny, anebo je vložte do trouby na olejem potřený rošt a nechte je 2,5 až 3 hodiny péct při teplotě kolem 80 °C. Asi hodinu po začátku pečení vložte do trouby pod klobásy nádobu s vodou, která zabrání popraskání střívka v průběhu pečení. Hotové klobásy ponořte na 5 minut do ledové vody. Pak je otřete dosucha a zavěste je na době větrané místo do vzduchu, kde je nechte schnout dalších 20 až 30 hodin.