Rychlý dort ze šlehačky, mascarpone s čokoládovou polevou a bez jediného zrnka cukru. Italský recept pamětníků

Jeden z nejpohlednějších smetanových dortů zdobí kulaté sušenky s náplní, zalité vysokou vrstvou smetanové čokoládové polevy nemusíte vařit ani péct a nenajdete v něm ani vůbec žádný cukr.

Ať hledáte, jak hledáte, cukr byste ve složení tohoto dortu hledali marně. Zato je tu ale velká spousta smetanové náplně a pořádná vrstva polevy z tmavé čokolády. Tento dort je ideální pro všechny, kteří chtějí mlsat, ale zároveň se co nejvíce držet zásad zdravého stravování. A mimochodem, chutná báječně.

Ingredience

Na korpus

  • Kakaové sušenky – 200 g
  • rozpuštěné máslo – 80 g

Na krém

  • smetanový sýr mascarpone nebo Philadelphia – 400 g
  • máslo – 50 g
  • rozpuštěná bílá čokoláda – 100 g
  • 33% smetana – 120 g
  • kulaté sušenky s náplní – 150 g

Na polevu

  • tmavá čokoláda – 100 g
  • smetana – 120 g

Návod na přípravu

Sušenky nalámejte do misky mixéru a rozdrťte je na prach, který vsypte do hluboké misky. Rozpusťte máslo, nalijte ho na sušenkovou drť a promíchejte, abyste získali soudržnou a tvárnou hmotu. Tu vyklopte do dortové formy o průměru 18 cm a důkladně ji upěchujte na dno lžící nebo kulatou stranou hrnku. Korpus pak vložte do lednice na 30 minut vychladit a ztuhnout.

Smetanový sýr vyšlehejte s máslem a rozpuštěnou bílou čokoládou do hladkého krému. Plnotučnou smetanu samostatně ušlehejte do pevné pěny, kterou přidejte ke smetanovému sýru a jemně ji vmíchejte stěrkou kruhovými pohyby směrem odspodu nahoru. Výslednou směs pak rozetřete do rovnoměrné vrstvy na vychlazený korpus ve formě, jejíž obvod předem vyložte pečicím papírem.

Připravte si kulaté sušenky s náplní, které mohou být kupované, anebo i domácí. Sušenky vyskládejte rovnoměrně po celém povrchu dortu tak, aby mezi nimi zůstaly mírné rozestupy o velikosti okolo půl centimetru. Takto připravený dort následně vložte do lednice, kde ho nechte chladit a tuhnout po dobu 2 hodin.

Po dvou hodinách promíchejte rozpuštěnou čokoládu s horkou smetanou a výslednou lesklou čokoládovou polevu nalijte na celý povrch vychlazeného dortu. Krouživými pohyby formy pak rozlijte čokoládu do všech míst na povrchu dezertu a vraťte ho zpátky do lednice na dalších 30 minut. V tu chvíli je dort hotový. Můžete ho vyjmout z formy, odstraňte pečicí papír po obvodu dortu, naporcujte a podávejte spolu se šálkem voňavého čaje nebo kávy.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*