Oblíbená sladká tečka „Mráčky“: Jsou tak dobré, že strčí do kapsy i větrník z cukrárny! Tolik šlehačky a pudinku uvnitř – MŇAM!

Nejlepší dezert na oslavy nebo jen tak ke kávě má korpus z odpalovaného těsta a krém z vysoké vrstvy šlehačky. Pomyslnou třešničkou na dortu je zde tenká krusta čokoládové polevy.

Dezert zvaný „mraky“ už je tu s námi na světě nějakou dobu a některé domácí pekařky mu přezdívají „větrník na plech“. To je dáno tím, že korpus tohoto dezertu je připravený z odpalovaného těsta. Nemusíte z něj mít ale strach, a to ani pokud jste začátečníci.

Ingredience

Na těsto

  • Voda – 250 ml
  • máslo nebo margarín – 150 g
  • hladká mouka – 150 g
  • vejce – 6 ks
  • sůl – 1 špetka

Na krém

  • Mléko – 500 ml
  • hladká mouka – 120 g
  • moučkový cukr – 140 g
  • vanilkový cukr – 1 balíček
  • máslo – 1 kostka
  • rum – dle chuti
  • 33% smetana – 500 ml
  • čokoláda – 150 až 200 g

Návod na přípravu

Do kastrůlku nalijte vodu a vhoďte do ní máslo nebo margarín. Na plotně zahřívejte vodu tak dlouho, dokud se v ní máslo zcela nerozpustí. V tu chvíli kastrůlek na chvilku odstavte z ohně a prosejte do něj 150 gramů hladké mouky. Vařečkou ji důkladně promíchejte s vodou a tukem, přidejte špetku soli a vraťte kastrůlek zpátky na sporák. Těsto bez ustání míchejte a hněťte, jako byste jím třeli o dno a zároveň ho odspodu podebírali a nadzvedávali.

Takto zpracovávejte těsto tak dlouho, dokud nezíská kašovitou konzistenci a přestane se lepit na dno a stěny kastrůlku. V tu chvíli odstavte těsto z plotny a nechte ho vychladnout. Poté nejlépe robotem či hnětačem začněte těsto zpracovávat a postupně k němu přidávejte po jednom vajíčku a každé vždy důkladně zapracujte.

Hotové těsto rozetřete na dva plechy pokryté pečicím papírem a dejte ho péct do trouby rozehřáté na teplotu 200 °C po dobu okolo 23 minut. Tímto vytvoříte dva korpusy, které po upečení nechte úplně zchladnout.

Pro přípravu krému nalijte mléko do hrnce, přidejte k němu vanilkový cukr a hladkou mouku a rozmíchejte dohladka. Přidejte také moučkový cukr a za stálého míchání směs vařte, dokud úplně nezhoustne. Hrnec vložte do lázně se studenou vodou, aby krém rychle zchladl. Když už není horký, přidejte k němu změklé máslo a vyšlehejte obojí do krémové konzistence. Podle chuti přidejte rum a případně ještě trochu cukru.

Jeden z korpusů vložte do formy a navršte na něj připravený hustý pudink, který rozetřete do rovnoměrné vrstvy a dejte ho do lednice vychladit a ztuhnout. Smetanu vyšlehejte do pevné pěny a rozetřete ji na vrstvu pudinku. Přiklopte dort druhým korpusem a ten polijte rozpuštěnou čokoládou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*