Dort ze sušenek se slunečnicovými semínky je chutný i zdravý

Znáte dort ze sušenek? Pokud ne, je nejvyšší čas si ho společně připravit. Zaujme vás chutí i jednoduchostí. A říci dokonce můžeme i to, že je celkem zdravý, jelikož slunečnicová semínka jsou pro své pozitivní vlastnosti doporučována jako základ naší stravy.

Co budete potřebovat?

Abyste mohli dort ze sušenek vyzkoušet, neobejdete se bez potřebných ingrediencí. Podívejme se na to, jaké budete potřebovat a bez kterých se neobejdete. Jde o tento výčet věcí:

  • 6 vajec
  • 300 g cukru
  • 300 g slunečnicových semen
  • 370 g kondenzovaného mléka
  • 50 g likéru
  • 20 ml vody
  • 1 lžičku prášku do pečiva
  • 500 g másla
  • 250 g sušenek
  • 100 g mléčné čokolády
  • Mouku

Nejprve připravte a upečte těsto

I dort ze sušenek má stejný technologický postup, jako celá řada jiných dezertů. Začíná se těstem. Aby vzniklo, je třeba smíchat vejce, vodu, mouku, prášek do pečiva a vytvořit husté, ale stále tekuté těsto. To se následně nalije do klasického, ale hlubšího plechu vyloženého pečicím papírem. Těsto se dá do trouby rozehřáté na 180 stupňů na dobu 35 minut. Následně ho vyndejte a po vychladnutí rozkrojte na polovinu.

Připravte si náplň

Když těsto chladne, můžete se pustit do náplně. Slunečnicová semínka dejte na suchou pánev a chvíli je pražte. Potom k nim přidejte i kousek másla, aby se nepřipalovala. Stále je míchejte a po pěti minutých přidejte cukr, několikrát zamíchejte a odstavte. Když směs lehce vychladne, přidejte zbývající máslo, kondenzované mléko, likér a důkladně promíchejte, aby se vše propojilo do jednotné hmoty.

Sestavte dort

Máte vše potřebné, a tak můžete sušenkový dort sestavit. Základem je vrstva těsta. Tedy jedna polovina upečené várky. Na ni namažte polovinu vašeho krému se slunečnicovými semínky. Na ten dejte druhou vrstvu vašeho těsta a na ni opět krém, tentokrát už jeho zbytek. Následně na tuto vrstvu pokladete sušenky. Ty zalijete mléčnou čokoládou, kterou si rozehřejete vše vodní lázni. Potom dáte váš dort ze sušenek do lednice tuhnout a následně můžete vyndat, krájet a servírovat.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]