Důležitou součástí péče o rajčata je jejich správné prořezávání

Fotografie: Freepik

Rajčata jsou velmi oblíbenou zeleninou, kterou můžete pěstovat na vaší zahradě, ale třeba klidně také na vašem balkoně. Cíl je vždy jasný. Mít dokonalou úrodu. Jak se toho dá docílit snadno a rychle? Klíč je ve správném prořezávání, které vás naučíme.

Důvodů pro prořezávání je celá řada

Mnoho lidí ani netuší, proč prořezávat rajčata. Mnozí si dokonce myslí, že je to zbytečné. My se podíváme na několik hlavních důvodů, které vás přesvědčí o tom, že to zbytečné rozhodně není. Odstraněné části nebudou rostlině ubírat energii, nebudou ji stínit, ani ji nebudou zatěžovat. Je tu také menší riziko napadení škůdci, větší šance na velký růst, stejně jako nelze zapomínat na to, že rajčatový keř bude mít i dostatek slunce a vzduchu ke svému vývoji.

Kdy nastal správný okamžik?

Svá rajčata musíte pravidelně sledovat a pozorovat. Jakmile uvidíte, že už mají přes deset lístků, tedy výhonků, je možné se do prořezávání pustit. Správnou metodou je odstranit zhruba dva až tři dané listy, nejlépe potom ty, které jsou ve spodní části rostliny.

Také samozřejmě vytipujte to, jaké konkrétní listy odstraníte. To by mělo být patrné na první pohled, jelikož by se mělo jednat o ty, u kterých je vidět, že už jsou spíše starší a velké a tak rostlinu zbytečně zatěžují.

A jak na to?

Použít můžete zahradnické nůžky, nebo také ostrý nůž. Jednoduše odříznete danou část a místo řezu vydezinfikujete. Použít k tomu lze různé prostředky ze zahradnictví, nebo také kousek aktivního uhlí – tedy prášku určeného na léčení průjmu.

Vždy byste měli zajistit, aby na každém rajčatovém keři zůstalo minimálně 6 listů. To znamená, že byste neměli být tak radikální jako třeba v případě prořezávání klasických stromů. Také odstraňovaný list neřežte až na stonek, ale nechte ho kousek, pár milimetrů od stonku. Tím zajistíte, že odstraníte skutečně to, co máte a nedojde k tomu, že byste snad řezem poškodili hlavní stonek, což by mohlo mít i celkem fatální následky.

Fotografie: Freepik

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]