Hrušky jsou sladké, zvonovité plody, které se těší oblibě už od pradávna. Jíst se mohou křupavé nebo měkké. Jsou nejen chutné, ale také nabízejí mnoho zdravotních výhod podložených vědou. Jsou zdravou a chutnou alternativou za vysoce kalorické dezerty. Z hrušek lze připravit mnoho dobrot, které potěší i chuťové pohárky. Předně si však prozradíme, proč hrušky do svého jídelníčku zařadit.
1. Jsou vysoce výživné
Hrušek existuje mnoho odrůd, ale všechny jsou zdraví prospěšné. Hrušky jsou skvělým zdrojem vlákniny, vitamínů a minerálů. Obsahují menší množství kyseliny listové, niacinu a provitamínu A a vitamínu C. Hrušky jsou také bohatým zdrojem důležitých minerálů, jako je měď a draslík. Jsou také dobrým zdrojem polyfenolických antioxidantů.
2. Podporují zdraví střev
Hrušky obsahují dostatek vlákniny, včetně prebiotik, které podporují zdraví střev, úlevu od zácpy a celkové trávicí zdraví. Chcete-li získat co nejvíce vlákniny z hrušky, jezte ji neoloupanou.
3. Obsahují prospěšné rostlinné sloučeniny
Hrušky obsahují mnoho užitečných rostlinných sloučenin. Ty se mohou různě měnit podle typu odrůdy hrušky – některé pomáhají chránit zdraví srdce a jiné zase podporují zdraví očí.
4. Mají protizánětlivé vlastnosti
Hrušky jsou bohatým zdrojem flavonoidů, což jsou antioxidanty, které mohou pomoci zmírnit zánět a chránit před některými chorobami. Flavonoidy pomáhají bojovat se záněty a mohou snížit riziko onemocnění.
5. Prevence rakoviny
Hrušky obsahují mnoho účinných rostlinných sloučenin, které mohou mít vlastnosti bojující proti rakovině. Roli zde nehrají pouze účinné rostlinné sloučeniny, ale také již zmiňovaná vláknina. Pro komplexní zdraví je důležité mít i zdravé zažívání. Je to také tím, že pokud si dáte hrušku jako dezert, je to lepší, než sladký zákusek plný rafinovaného cukru.
6. Nižší riziko cukrovky
Hrušky mohou pomoci snížit riziko cukrovky 2. typu v důsledku obsahu vlákniny a antokyanů. Vláknina v hruškách zpomaluje trávení a dává vašemu tělu více času na rozklad a vstřebávání sacharidů. To může také pomoci regulovat hladinu cukru v krvi a potenciálně pomáhat při prevenci a kontrole cukrovky.
7. Podporují zdraví srdce
Hrušky jsou bohaté na silné antioxidanty, jako jsou procyanidiny a quercetin, které mohou zlepšit zdraví srdce zlepšením krevního tlaku a cholesterolu. Pravidelná konzumace hrušek může také snížit riziko mrtvice.
8. Pomáhají s hubnutím
Pravidelná konzumace hrušek vám může pomoci, abyste se cítili více sytí – kvůli vysokému množství vody a vlákniny. Tím pádem budete méně jíst a pomůže vám to s hubnutím. Dejte si na svačinku před obědem hrušku a sníte pak menší porci.
9. Snadno se zařazují do jídelníčku
Hrušky jsou snadno dostupné a bez obtíží je lze zařadit do vaší stravy. Můžete je jíst celé s kůží nebo je oloupat a začlenit do hlavních jídel. Hruška zbavená slupky už však nebude mít tak zajímavý výživový profil. Tyto plody jsou zvláště chutné při pečení, dušení i jiných tepelných úpravách. A co vše lze z hrušek doma připravit?
Tipy na hruškové pokrmy
-
Hrušková přesnídávka
-
Hrušková marmeláda
-
Hrušková povidla
-
Pečený hruškový čaj
-
Ovesno-hrušková kaše (může být i jiný typ kaše, nemusí jít pouze o ovesné vločky)
-
Jogurtový dezert s dušenou nebo syrovou hruškou
-
Hruškový koláč
-
Pečené hrušky polité jogurtem nebo roztopenou hořkou čokoládou
-
Rychlý hruškový kompot
-
Hruškové smoothie
-
Hruškové lodičky plněné tvarohem
-
Hruška s pohankou na sladký způsob
-
Hruškový nákyp (hrušková žemlovka)
-
Hruškový salát
-
Hruškové muffiny
-
Hruškové palačinky nebo vafle
-
Kuřecí maso s hruškou a sýrem
-
Hruškové crumble se skořicí
-
Hruškový pudink a amarantem
-
Ovocný salát s ořechy (hrušky v hlavní roli)
-
A mnoho dalších úžasných dobrot
Obrázky: pixabay.com