Oku i chuťovým pohárkům lahodící dorty a další sladkosti jsou nedílnou součástí oslav a dalších sešlostí. K tomuto potřebujete malou vychytávku.
Snad všichni jsme někdy stáli před výzvou, jakou představuje tvorba pohoštění pro slavnostní příležitosti. Chcete-li se blýsknout vlastnoručně vytvořeným dezertem, který bude působit složitě, přitom jeho příprava je snadná, vyžaduje jen pár surovin a postačí k ní úplně obyčejné vybavení, rozhodně čtěte dál a tento recept si uložte!
Mléčný dezert ve vrstvách
Překvapte rodinu i hosty lahodným mléčným dezertem, který zaujme nejen svou chutí, ale i zajímavým vrstveným vzhledem. Při jeho tvorbě se pracuje s kontrastem. Dech beroucí efekt střídání tmavých a světlých vrstev zaručeně zaujme i ty nejnáročnější strávníky. Každý se bude ptát, jak jste toto udělali! Přitom tajemstvím je využití obyčejné krabice od mléka.
Ingredience na vrstvený dezert:
Bílá vrstva:
- Agar-agar – 10 g;
- Voda – 150 ml;
- Cukr krystal – 40 g;
- Mléko – 500 ml.
Třešňový koláč, který chutná jako z luxusní cukrárny: Má sestra přidává do těsta tuto tajnou přísadu
Čokoládová vrstva:
- Agar-agar – 10 g;
- Voda – 150 ml;
- Cukr krystal – 50 g;
- Kakao – 7 polévkových lžic;
- Mléko – 500 ml;
- Čokoláda – 100 g.
Postup přípravy efektního vrstveného dezertu:
- Připravte si formu z tetrapakové krabice, která bude držet dezert pohromadě a dá mu patřičný tvar.
- Horní část krabice odřízněte a postavte ji pod šikmým úhlem do nádoby naplněné rýží, aby si krabice zachovala stabilitu.
- Na přípravu bílé vrstvy zalijte agar-agar vodou a směs za stálého míchání zahřejte.
- Přidejte cukr a mléko, přiveďte k varu a dobře promíchejte.
- Malé množství bílé směsi nalijte do připravené formy.
- Nechte vychladit v lednici po dobu asi 20–30 minut.
- Na přípravu čokoládové vrstvy opakujte stejný postup – agar-agar zalijte vodou, zahřejte, přidejte cukr, kakao, mléko a čokoládu.
- Jakmile je první bílá vrstva pevná, nalijte na ni čokoládovou směs a opět nechte řádně vychladit.
- Takto střídejte vrstvy bílého a čokoládového krému, dokud nenaplníte celou formu.
- Nakonec dejte dezert do lednice, aby se pořádně zpevnil.
- Po několika hodinách opatrně vyjměte dezert z formy.
- Vzniklý kvádr nakrájejte na porce a podávejte.
- Tento vrstvený mléčný dezert vypadá efektně a jistě bude ozdobou každého stolu!
Napište komentář