Eliminujte nepříjemný zápach z odpadkového koše. Pomohou jednoduché metody

Především v letních měsících se může leckterá rodina potýkat s tím, že se doma objevuje zápach, linoucí se z odpadkového koše. Často pomůže jeho frekventovanější vynášení, nebo například dezinfekce chemickými prostředky. Občas jsou ale tyto metody málo účinné a nepříjemný zápach jako by se v domácnosti navždy zabydlel. Jak mu tedy předcházet?

Osvědčené rady proti zápachu z odpadkového koše

Skvělým tipem, jak se zápachu zbavit je použít takzvané esenciální a éterické oleje. Jejich koncentrace způsobuje, že vylučují intenzivní vůni, která přebije ledasjaký nepříjemný zápach. Proto ještě, než do odpadkového koše vložíte nový pytel na odpadky, vezměte starý, a hlavně bavlněný kus oděvu a nakapejte na něj pár kapek oblíbeného éterického oleje a pak vložte do koše. V bytě se bude šířit posléze jen příjemné aroma. Při pravidelné výměně pytle na odpadky vyměňujte i látku s olejem.

Jaké éterické oleje jsou nejvhodnější?

Existují různé druhy a vůně olejíčků a vždy záleží na to, co kdo preferuje a co je mu příjemné. Nejznámější a nejžádanější vůně jsou:

  • levandulová: tohle aroma má zklidňující účinky obecně, mimo jiné má levandule i dezinfekční vlastnosti
  • citronová a pomerančová: domácnost příjemně osvěží a dokáže pohltit intenzivní pachy
  • mátová, či mentolová: tohle aroma vám pomůže i k lepšímu dýchání, příjemně a svěže rozvoní vaše obydlí, a dokonce odpuzuje i hlodavce
  • vůně Tea Tree: tato vůně má antibakteriální a antiseptické účinky, vaše domácí prostředí tak perfektně vydezinfikuje

Jsou však další vůně, které trh nabízí a záleží jen na vás, čím potěšíte své čichové buňky ve své domácnosti. Výborný je i eukalyptus, šalvěj, borovice, nebo uklidňující meduňka, vhodná například při nespavosti. Olejíčky nemusíte kapat jen na kousek látky a dávat do koše, lze jimi samozřejmě provonět celý byt pomocí aromalampy.

Fotografie: Shutterstock

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]