Jestliže nevíte, co udělat na večeři nebo k obědu, můžete si vyzkoušet masovou roládu se sýrem, kterou si snadno a rychle připraví téměř každý člověk.
Někteří lidé bývají překvapení, když zjistí, že jejich oblíbené jídlo je velmi jednoduché na přípravu. Vyzkoušejte si masovou roládu, na kterou nepotřebujete mnoho ingrediencí, takže vás vyjde i levně. Nakonec je potřeba si připravit těstíčko, do kterého se roláda zabalí a osmaží. Tato roláda je velmi chutná, a navíc je doplněna o sýr, který mnoho lidí miluje.
Suroviny, které budete potřebovat
- mleté maso 500 gramů
- sýr 150 gramů
- cibule 1 kus
- vejce
- 1 kus
- sůl dle chuti
- pepř dle chuti
- 10 lžic mouky
- 1 sklenice mléka
- vejce 2 kusy
Začněte s přípravou rolády
Vezměte si k ruce hlubší mísu a vložte do ní mleté maso. Rukou jej lehce prohněte a udělejte z jednoho velkého kusu více menších. Snažte se maso rozebrat na malé kousky. Poté si vezměte cibuli, oloupejte ji a nasekejte nadrobno. Abyste si usnadnili práci, můžete použít mixér nebo cibuli nastrouhejte najemno na struhadle.
Až budete mít hotovo, přisypejte ji do misky k masu. Ke směsi vyklepněte jedno vajíčko, dochuťte solí a mletým pepřem. Pokud budete chtít, přidejte i jiné koření, které je vaše oblíbené. Příkladem může být například majoránka, mletá sladká paprika nebo čubrica. Nakonec všechny suroviny důkladně promíchejte.
Udělejte si volné místo
Na lince nebo na větším jídelním stole si připravte volné místo, kde budete moci pracovat s masem. Na volnou plochu si připravte větší obdélník z potravinářské fólie a na ni položte ještě stejně velký obdélník z alobalu. Pokud nebudete mít po ruce alobal, využijte několik vrstev fólie. Na tento obdélník vyklopte mleté maso a rozprostřete ho do tvaru velkého a tenkého obdélníku. Nejlépe vám to půjde s čistýma a suchýma rukama.
Na řadu přichází sýr
Nalezněte mezi vaším nádobím struhadlo a poté na něm nastrouhejte sýr. Posypejte jím rovnoměrně celou plochu masového obdélníku. Při sypání byste si měli dát pozor, abyste se nedostali se sýrem až příliš blízko k okrajům. Pak by totiž během pečení vytekl z rolády ven a spálil by se. Vždy nechávejte na okrajích masového obdélníku asi centimetrovou mezeru. Nemusíte se pak obávat, že sýr vyteče a spálí se.
Následně se vrhněte na práci s fólií a masem. S pomocí potravinářské fólie, která je pod masem, stočte masový obdélník do pevné rolády a vše pevně zabalte.
Pak vložte roládu na čtyři hodiny do mrazáku nebo lednice, aby trochu zamrzla a dobře držela tvar. Jakmile roláda ztuhne, vyndejte ji a nakrájejte na kousky. Tyto kousky by měly být přibližně jeden centimetr široký.
Připravte si těstíčko
Budete potřebovat další mísu, do které je potřeba vyklepnout vajíčko. Přidejte také sůl, mléko a postupně přimíchejte mouku. Snažte se vytvořit hladké těstíčko, ve kterém nebudou sraženiny nebo hrudky. Jestliže by vznikly nějaké hrudky, rozmíchejte je metličkou tak, že s ní budete třít o stěny mísy.
Nakonec si vezměte pánvičku, a dejte na ní rozehřát trochu oleje. Až bude olej rozehřátý, dejte jeden kousek rolády na pánvičku. Každý kousek rolády polijte těstíčkem. Jednotlivé kousky rolády osmažte z obou stran dozlatova pod pokličkou. Maso by se mělo udělat i uvnitř a nemělo by zůstat syrové. Až budete mít kousky rolády dosmažené, dávejte je na talíř, na kterém budete mít připravené ubrousky. Do nich se vsákne přebytečný tuk.