Kefírové těsto vždy potěší svou jedinečností a dokonalou strukturou. Je ideální pro různé náplně a jeho příprava je rychlá a snadná.
Sezona jablek je v plném proudu a všude je jich dostatek. Máte i vy zásoby jablek a nevíte co s nimi? Rozhodně se nabízí vyzkoušet tento skvělý jablečný koláč. Na přípravu je velmi snadný, navíc je křehký, vláčný a nadýchaný. Pokud se chcete před rodinou blýsknout něčím novým a neotřelým, určitě jej vyzkoušejte. Nebudete litovat a určitě jej nebudete péct pouze jednou.
K přípravě tohoto koláče potřebujete následující ingredience
- kefír, 250 ml
- vejce, 2 ks
- špetka soli
- 150 gramů cukru
- rostlinný olej, 100 ml
- mouka, 300 g
- prášek do pečiva 15 g
- vanilin
Postup přípravy
- Krok 1: Nachystejte si předem veškeré ingredience a ujistěte se, že mají stejnou pokojovou teplotu.
- Krok 2: Vezměte vejce, smíchejte je se solí a začněte šlehat. Poté přidejte cukr a vanilku a šlehejte, dokud nevznikne nadýchaná a hustá hmota.
- Krok 3: Do těsta přilejte kefír a rostlinný olej. Suroviny při nízkých otáčkách vyšlehejte do hladka. Můžete samozřejmě použít ruční metličku.
- Krok 4: Mouku prosejte a smíchejte s práškem do pečiva. Přimíchejte do připravené hmoty a vypracujte husté těsto.
- Krok 5: Formu si vyložte pečícím papírem a těsto na ni nalejte.
- Krok 6: Oloupejte si jablka, nakrájejte na plátky, pěkně je naaranžujte na těsto a trochu je do něj zatlačte.
- Krok 7 (můžete vynechat): Pokud máte rádi drobenku, můžete ji použít navrch. Drobenku připravíte smícháním másla, cukru a mouky a rozhněťte rukama, dokud nevznikne hrudkovitá smět.
- Krok 8: Troubu si předehřejte na 180 stupňů a koláč pečte asi 40 až 50 minut. V závislosti na vaší troubě. Zda je koláč již správně upečen můžete v průběhu pečení kontrolovat špejlí.
Po upečení je koláč měkký, vláčná a velmi nadýchaný. Má lehce bábovkovou strukturu. Místo jablek můžete použít jakékoliv jiné ovoce. Hodí se do něj například také švestky, hrušky, meruňky, jakékoli bobulovité nebo sušené ovoce.