Nápad na chutný salát ze snadno dostupných a místních surovin je v dnešní době k nezaplacení. Zkuste ten z hrášku, mrkve, vajíček a sýra, stojí pár korun a perfektně zasytí.
Tento salát je známý pod názvem „halířový“, protože se skládá jen z těch nejdostupnějších a lokálních surovin. To ocení jak vaše peněženka, tak i vaše zdraví. Tento chutný salát připravíte v několika okamžicích a perfektně se bude hodit k pečenému masu nebo rybám. Chutně tak doplní i každé letní zahradní grilování.
Ingredience
- Hrášek v konzervě – 1 plechovka
- vejce – 2 ks
- mrkev – 1 ks
- sýr – 50 g
- jarní cibulka – 1 ks
- kopr – 1 snítka
- čerstvá petrželka – 1 snítka
- majonéza – 2 lžíce
- hořčice – ½ lžičky
- česnek – 2 stroužky (nebo dle chuti)
- sójová omáčka – dle chuti
Návod na přípravu
Vajíčka vložte do hrnce s vodou a nechte je vařit asi 10 minut, aby žloutek uvnitř náležitě ztuhl. Po dovaření je prudce zchlaďte ledovou vodou, oloupejte skořápku a nakrájejte je na drobné kostičky nebo je nahrubo nastrouhejte do hluboké misky.
Konzervovaný hrášek slijte a nechte okapat. Sýr nakrájejte na kostičky, jarní cibulku na kroužky a kopr a petrželku nasekejte najemno. Všechny suroviny přihoďte do mísy s nakrájenými vajíčky. Mrkev nastrouhejte nahrubo, česnek najemno a obojí smíchejte v misce s ostatními salátovými ingrediencemi.
V jiné misce promíchejte dvě lžíce majonézy s kapkou sójové omáčky a půlkou čajové lžičky plnotučné hořčice a tímto dresingem přelijte suroviny v salátové misce. Všechny ingredience pak s pomocí dlouhých vidlic nebo jiných vhodných nástrojů důkladně promíchejte, aby se dresing dostal do všech jeho částí. Hotový salát nechte vychladit v lednici, rozdělte do misek, ozdobte čerstvou bylinkou a podávejte.
Napište komentář