Hit letošních Vánoc: Tohle cukroví peče každý pátý Čech. Linecké ani rohlíčku mu nesahají ani po kotníky. Nedostižná dobrota!

Cukroví je nedomyslitelnou částí vánoc a jen těžko si je lze bez něj představit. Ne vždy je ale potřeba mít všechno upečené, můžete si to i zjednodušit.

Také milujete cukroví na vánoce? Jenomže ne každého baví pečení a někdo se s tím prostě jen nechce dělat, protože na t buď nemá čas a nebo mu to nejde. Nemusíte se stresovat tím, že svou oblíbenou várku (zase) spálíte. Tento recept je vhodný hlavně v momentě, kdy chcete na svůj seznam sladkostí přidat něco extra, ale nemáte moc prostorů na nějaké obří pečení.

Ingredience a postup přípravy

Budete potřebovat:

  • Sto gramů vlašských ořechů
  • Patnáct gramů kakaa
  • Sto padesát gramů čokolády
  • Osmdesát gramů ovesných vloček
  • Sto padesát gramů sušených datlí
  • Dvě lžíce medu
  • Třicet mililitrů oleje
  • Mlýnek či mixér

Nejprve si vezměte ovesné vločky a nasypejte je buďto do mlýnku, nebo do mixéru. Rozmixujte na drť a přidejte vlašské ořechy, jen dávejte pozor, abyste místo drti neumixovali máslo (to se stane, když mixujete moc dlouho a ořechy začnou uvolňovat oleje). Vezměte si kakaový prášek, do mixéru jej vsypte a znovu vše promixujte.

Jednodušší už to být ani nemůže

Sušené datle si vezměte a odpeckujte je, poté je můžete přihodit k ostatním ingrediencím a znovu promixovat. Nachystejte si hlubokou misku, do které všechno vysypete a vložte dvě lžíce medu. S pomocí vařečky důkladně promíchejte tak, aby se med dostal všude a žádná část nezůstala o suchu.

Na tvarování cukrovinek si můžete vzít i nějaké formičky, pokud je vlastníte. Do těch směs jednoduše „nacpete“ a následně hotový produkt vyklepnete. Pokud ale žádné nemáte, tak vytvarujte knoflíčky.

 

Ty by si měly být velikostně i vzhledově podobné. Vezměte si dvě misky, do jedné nalijte vařící vodu a do druhé vložte čokoládu. Miska s čokoládou musí být menší. Vložte ji do té s horkou vodou a chvilku vyčkejte, než se čokoláda rozpustí. Poté v ní začněte všechny kousky cukroví obalovat.

Vezměte si libovolnou mřížku, na kterou dáte nyní již hotové cukroví zaschnout. Nyní můžete ochutnat a nebo dobrotu pro jistotu schovat, aby vám na ty vánoce přeci jen něco zbylo. Dobrou chuť!