Křehké máslové cukroví ze 3 ingrediencí. Z jediného těsta vyrobíte takřka nekonečno různých ozdobných variant. Nechte se unášet svou fantazií

Jestliže máte chuť ještě nějaké to cukroví do vaší zásoby dodat, není nic lepšího, než zvolit nepečenou cestu. Zabere to méně času a také peněz.

Máte chuť na něco sladkého, ale nevíte, co tak narychlo udělat? Nepečené cukroví je dobré řešení pro mnoho situací. Když jste až moc unavení a nechce se vám s ničím moc dělat. Když prostě nemáte moc talentu a chcete jistotu, že cukroví nepokazíte. Nebo když už vám nezbylo moc času a potřebujete mít nějaké pochutiny na stole.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • Tři sta gramů hladké mouky
  • Dvě stě gramů másla
  • Sto gramů cukru

Je potřeba předem myslet na to, že máslo by mělo být na přípravu těsta měkké. Se studeným se vám bude pracovat o hodně hůře a zabere to více času. Výsledek rozhodně nebude tak dobrý, jako se změklým máslem. Vezměte si středně velkou misku a vysypejte do ní potřebné množství cukru. Máslo rozbalte a ještě zastudena nakrájejte na kostičky, ty následně nechejte změknout a do cukru je přidejte. Vidličkou smíchejte dohromady a pro vytvoření krémové konzistence použijte na domíchání elektrický šlehač.

Výsledek může vypadat jako umělecké dílo

Buďte si jisti, že zbytečně neplýtváte a do těsta seškrábejte i ty části těsta, které se uchytily na metličky šlehače. Začněte stěračem míchat těsto a postupně přimíchávejte i mouku. Nesmíte ji tam „vhodit“ jen tak naráz, riskovali byste vznik hrudek a zkažení celého těsta. Raději tedy po malých dávkách. Začněte těsto hníst, dokud vám z něj nevznikne hmota, která drží u sebe, má hladký tvar a jednolitou konzistenci. Nyní si z těsta udělejte tvar tenčího válečku a zabalte jej do potravinové fólie.

Následně ho vložte do lednice alespoň na 45 minut. Po uplynuté době položte těsto na pracovní desku. Do ruky si vezměte nůž a můžete se vrhnout na krájení menších koleček, které už zdánlivě připomínají sušenky.

Z tohoto konkrétního těsta by vám mělo vzniknout cca 30 kousků sušenek. Co jim ale ještě chybí? Nějaký ten hezký tvar, aby se na ně trochu lépe koukalo. Ne, že by se to nedalo vyladit i po do pečení. Každopádně nebude na škodu, když na některé sušenky obtisknete například pet lahev.

Budou poté vypadat jako kytičky. Ty jiné nechejte klidně holé. Na plech si dejte pečící papír, troubu rozehřejte na 180 stupňů a můžete sušenky vyložit na papír. Vložte do trouby na 20 minut, dokud sušenky z vrchu nezezlátnou. Poté je nechejte vychladnout a můžete udělat finální ozdobení.

Některé například namočte z poloviny v rozpuštěné čokoládě a posypejte zdobením, na jiné můžete použít džem s příchutí. Bát se nemusíte ani sypaného kokosu či kakaa.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]