Čoko-smetanový dezert s kondenzovaným mlékem: Tutovka pro nečekanou návštěvu, zbrusu nový recept

Zakousněte se do nadýchaného krému a vychutnejte si čokoládovou symfonii. Dezert, který hravě zvládnete, se stane vaším zamilovaným.  

Pro každého, koho přepadla špatná nálada, nebo potřebuje zahnat chmury, je skvělým řešením porce čokoládového smetanového dezertu. Zákusek můžete nachystat na plech, ale snadno ho připravíte i do dezertní misky – je totiž nepečený, a proto se jeho velikost přizpůsobí. Oceníte na něm jednoduchou přípravu, ale zejména čokoládu, jíž je zalitý, a která vás nabije dobrou náladou.

Ingredience potřebné pro přípravu:

  • 300 gramů kondenzovaného mléka
  • 500 gramů smetany na šlehání 30 %
  • 150 mililitrů vody
  • 1 balíček želatiny
  • 250 gramů smetany ke šlehání 30 %
  • 100 gramů kvalitní čokolády
  • máslové sušenky (množství dle velikosti formy)
  • šálek silné kávy (volitelné)

Postup přípravy dezertu krok za krokem:

Pro přípravu tohoto nepečeného dezertu budete předně potřebovat nějakou formu – může jí být kupříkladu menší plech, hluboký tác či dezertní misky. V prvním kroku přípravy vyložte zvolenou formu vrstvou sušenek, které nejprve namočte v kávě. Jestliže dezert připravujete i pro děti, nahraďte kávu čistým mlékem, nebo kakaem. Vrstvu sušenek můžete rovněž zcela vynechat. Jakmile budete mít první vrstvu dezertu hotovou, pusťte se do přípravy krému.

Smetanu ke šlehání s pomocí ručního mixéru vyšlehejte dotuha (metla by vám po vytažení měla ve smetaně tvořit špičky), poté k ní přilijte kondenzované mléko a směs důkladně prošlehejte. Hotový krém uložte do ledničky a přejděte k přípravě želatiny. Tu připravte dle návodu (zpravidla smícháte obsah sáčku s půl litrem studené vody a směs přivedete k varu. Asi minutu povaříte a za stálého míchání necháte chladnout).

Jakmile budete mít želatinu připravenou, nalijte ji do krému, který vyndejte z ledničky a vše důkladně promíchejte. V případě, že by byla želatina příliš tuhá, tak ji před nalitím do krému nejprve krátce rozehřejte na kamnech – ovšem dejte pozor, ať se nezačne opět vařit, ztratila by své želírovací schopnosti. Krém s želatinou naneste na spodní vrstvu sušenek a rovnoměrně rozprostřete. Na závěr dezert zalijte polevou.

Tu připravíte z 250 gramů smetany ke šlehání a tabulky čokolády – snažte se vybrat vysokoprocentní čokoládu, která je chutnější i zdravější. Do zahřáté smetany jednoduše přidejte nalámanou čokoládu a promíchejte. Na mírném plamenu zahřívejte polevu tak dlouho, dokud se čokoláda nerozpustí. Hotovou polevu důkladně promíchejte metličkou, a poté nalijte na připravený dezert. Čokoládový smetanový dezert uložte alespoň na hodinu do ledničky, aby vše ztuhlo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]