Návod, jak udělat z vaječných bílků hustý, a přitom nadýchaný sníh: Univerzální recept školní kuchařky a vyhlášené cukrářky

hustý sníh z bílků

Při pečení se můžete setkat se šleháním sněhu z bílků. Pokud byste měli rádi krásně hustý sníh, zkuste postupovat podle tohoto návodu.

Sníh je jakási vyšlehaná pěna z vaječných bílků, se kterou můžete plnit různé dezerty a často se využívá při pečení a při přípravě různých pokrmů. Mnoha lidem se ale stává, že jakmile jej začnou připravovat, nepovede se jim hustý sníh, ale spíše jeho tekutá forma. Abyste udělali sníh z vaječných bílků, který nevypadne z mísy ani po jejím otočení, držte se těchto rad.

Kde všude se využívá sníh

Pokud byste zašli do cukrárny, kterou máte nejblíže a zeptali se na nejčastěji používanou surovinu, pravděpodobně se dozvíte, že je to cukr a sníh z vaječných bílků. Sníh můžete potřebovat také ve chvíli, kdy někomu budete chystat narozeninový dort. Lze jej použít také jako náplň košíčků, kdy už jej dále nemícháte s dalšími ingrediencemi.

Suroviny, které budete potřebovat

Jakmile se rozhodnete, že si chcete udělat sníh nebo jej budete potřebovat do nějakého pokrmu, můžete si vyzkoušet tento návod. K tomu, abyste udělali hustý sníh, použijte tyto suroviny:

  • 4 ks vejce
  • 1 čajová lžička soli
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 200 g cukr
  • 100 g voda

oddělování bílků a žloutků

Oddělte žloutky od bílků

Hned ze začátku příprav byste si měli nachystat všechny suroviny a poté také dvě misky. Do těchto misek rozklepněte vejce, ale dávejte si pozor, abyste do jedné mističky dávaly pouze žloutky a do druhé bílky. Žloutek s bílkem od sebe oddělíte jednoduše za pomocí skořápky. Opatrně přelévejte žloutek z jedné skořápky do druhé a bílek nechte stéct do misky pod vejcem.

šlehání bílků do husté konzistence

V hrnci smíchejte suroviny

Jakmile budete mít oddělené žloutky od bílků, vezměte si hrnec. Do něj dejte cukr, vodu a přesuňte na plotýnku, kde vše začněte ohřívat a čas od času promíchejte. Poté si vezměte misku s bílky a pokud byste chtěli, můžete je trochu osolit. Následně sáhněte po ručním šlehači a začněte bílky šlehat. Jestliže by byly v příliš malé misce, přesuňte je do větší a začněte šlehat, dokud nevznikne hustý sníh.

sirup v hrnci

Vyzkoušejte, zda je sirup v hrnci hotový

Po vyšlehání sněhu z bílků přilijte do misky také citronovou šťávu a opatrně vše promíchejte. Poté sáhněte po hrnci, v němž jste rozpouštěli cukr s vodou. Kousek sirupu odeberte a dejte jej do studené vody. Jestliže z tohoto sirupu vznikne ve studené vodě hrudka, máte hotovo. Jestliže nevznikne, tak sirup ještě chvíli povařte.

sníh v misce s ozdobami

Smíchejte sirup se sněhem

Pokud zjistíte, že máte sirup hotový, můžete jej tenkým proudem začít přilévat do sněhu. Až bude všechen sirup přilít ke sněhu, sáhněte ještě jednou po ručním šlehači a opět ušlehejte. Nakonec umístěte sníh do lednice, pokud s ním nebudete dále pracovat. S tímto sněhem můžete plnit košíčky, zákusky i další dezerty.