Inspekce nařídila stažení závadného kuřecího masa z prodejen oblíbeného supermarketu

Kuřecí prsa
Fotografie: Freepik

Česká státní a potravinářská inspekce zveřejnila výsledek kontroly masa, ve kterém odhalila nebezpečnou bakterii. Zákazníci mohou mít výrobek doma.

Na výrobek obsahující nebezpečnou bakterii narazila inspekce v hodonínské prodejně Albert. Jak uvádí TN, kuřecí prsní řízky si mohli zákazníci zakoupit koncem května. Ačkoliv datum spotřeby už uplynulo, zákazníci mohou mít tento výrobek stále ve svém mrazáku. Bakterie představuje riziko především pro malé děti a starší osoby.

Lidé mohou mít maso stále v mrazáku

Státní zemědělská a potravinářská inspekce vydala varování před konzumací kuřecího masa, v němž byla nalezena nebezpečná bakterie. Výrobek je na serveru PotravinyNaPranýři veden v kategorii nebezpečná potravina. Jedná se o chlazené kuřecí prsní řízky prodávané v plastové vaničce. Závadný vzorek byl odebrán v prodejně Albert v Hodoníně na ulici Krátká.

Laboratorní kontrola odhalila v mase nebezpečnou bakterii Salmonella infantis, která může způsobit onemocnění salmonelózou. Výrobcem masa jsou Drůbežářské závody Klatovy a.s. Vzorek byl na prodejně odebrán 21. května. Maso se mělo spotřebovat do 27. 5. Toto datum už sice uplynulo, ale zákazníci mohou mít závadné maso stále ve svých mrazácích.

Inspekce odhalila extrémně nebezpečné těstoviny v českých obchodech. Za žádnou cenu je nekonzumujte

Nebezpečná je hlavně pro děti a starší osoby

Ačkoliv salmonelóza patří mezi častější alimentární onemocnění, které většina lidí překoná bez následků, pro malé děti nebo starší osoby představuje mnohem větší riziko závažného průběhu. Onemocnění se projevuje do 6–48 hodin po konzumaci závadné potraviny. Hlavním příznakem onemocnění je průjem, může se přidat horečka a zvracení.

žena v obchodě
Fotografie: Freepik

Bakterie salmonely spolehlivě ničí krátké vystavení teplotám nad 72 °C. K nákaze tak dochází při konzumaci nedostatečně tepelně upraveného masa, které je kontaminované těmito bakteriemi. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o závadných bezlepkových těstovinách, v nichž inspekce našla lepek. Na pozoru by se měli mít především lidé s alergií na lepek či celiaci.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*