Školní rok je tu a s ním i neustálé vymýšlení svačinek pro děti. Vyzkoušejte rychlé, chutné a zdravé jablečné lívance. Děti rozhodně ohromí.
Na svačinku do škole nebo ke snídani budou jablečné lívanečky nejideálnější. Jsou chutné, zdravé a děti je milují. Jsou skvělou volbou pro podzimní rána, kdy se domem či bytem rozvoní jablka se skořicí. Uvařte si šálek čaje nebo kávy a pochutnejte si s vaší milovanou rodinou na této dobrotě. Obohaťte je o ovoce, rozpuštěný med, čokoládu nebo o to, co máte nejraději. Příprava je jednoduchá.
Připravte si následující suroviny
- 300 ml kefíru
- 1 čajová lžička kypřícího prášku
- 1 špetka soli
- 2 čajové lžičky skořice
- 250 gramů hladké mouky
- 2 střední jablíčka
- olej na smažení
Postup přípravy jablečných lívanečků
Začneme jablky. Pokud máte rádi kousky měkkých jablk, můžete je pouze umýt a nakrájet na malé kostičky. Pokud máte raději hladší výsledek, jablka umyjte a nastrouhejte na hrubém struhadle.
Odložte do míse a připravte si mouku a jiné suroviny. Mouku byste měli prosít a přidat k ní kypřící prášek nejlépe bez fosfátů. Dále sůl a cukr. Vše promíchejte.
Nyní se vraťte k jablkům, které pustily šťávu. Tu slijte a nejlépe vypijte. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů. Především, pokud máte jablíčka z vlastní zahrady. Nyní smíchejte kefír s jablky a přidejte obě suroviny k mouce. Míchejte, aby v těstě nebyly žádné moučné hrudky. Těsto by mělo být více husté, aby se neroztékalo.
Poslední fáze a smažení
Nyní si vezměte nižší pánev a rozehřejte v ní olej. Placičky můžete smažit pouze na troše oleje, stejně jako palačinky. Pokud je chcete mít rychleji usmažené, použijte větší množství oleje. Opékejte přibližně tři až čtyři minuty z každé strany. Jakmile budou placky zlaté, jsou hotové. Než placky budete servírovat, odložte je na savý papír, abyste odstranili přebytek oleje.
Hotové placičky podávejte se zakysanou smetanou nebo marmeládou. Jednoduše s tím, co máte nejraději. Do těsta lze přidat i ovesné vločky, celek je poté vyšší a můžete s nimi nahradit pšeničnou mouku. Můžete také použít hladkou špaldovou mouku, která ve stejném množství nahradí tu pšeničnou. Placičky vyniknou především s podzimními a mírně kyselejšími jablíčky. Rozhodně neváhejte a tento lahodný recept vyzkoušejte. Zachutná nejen vám, ale i těm nejnáročnějším strávníkům, jako jsou děti.