Jablečné rolky přijdou vhod, když nechcete péct nudný koláč

Zapomeňte na klasické koláče a buchty. Zkuste něco nového a lepšího. Ukážeme vám recept na jablečné rolky, které si zamilujete. Proč? Jelikož mají celou řadu předností. Zajímavě vypadají, jednoduše se jí, jsou chutné a vláčné a jejich příprava je hračkou. Zkuste je.

Nachystejte si ingredience

Bez čeho se samozřejmě neobejdete, to jsou potřebné ingredience. Jedině ty zaručí, že se vám jablečné rolky povedou. Co na ně budete potřebovat?

  • 300 ml mléka
  • 2 lžíce cukru
  • 1,5 lžičky sušeného droždí
  • 1 lžičku soli
  • 120 ml oleje
  • 600 g mouky

Základ na těsto máte. Nyní nezapomínejte také na náplň. Ta vás okouzlí svou chutí, kterou získáte díky těmto ingrediencím:

  • 5 jablek
  • 10 g vanilkového cukru
  • 1 lžíce škrobu

Na závěr si můžete připravit ještě rozšlehané vejce, kterým budete jablečné rolky natírat před pečením a dále moučkový cukr, který využijete na posypání před servírováním.

Pusťte se do těsta

Jako první ohřejte mléko a přidejte k němu cukr a sušené droždí. Takto nechte odpočívat 15 minut na teplém místě. Vznikne kvásek, ke kterému přidáte ostatní ingredience na těsto. Míchejte nejprve vařečkou, potom zpracujte rukama do požadované konzistence.

Nezapomeňte na kynutí

Opomíjet byste neměli také to, že těsto je třeba nechat vykynout. Když je zpracované, dejte ho na 40 – 50 minut na teplé místo. Mísu přikryjte utěrkou a čekejte, dokud těsto nezdvojnásobí svůj objem. Potom je připravené.

Připravte si náplň

Mezi tím, co těsto odpočívá a kyne, můžete čas využít k přípravě náplně. A to tak, že vezmete jablka, zbavíte je středu a následně je nakrájíte na menší kousky. Unikátem tohoto receptu je, že se jablka neloupají.

Když jsou jablka nakrájená, tak je vložíte do pánve. Zapnete sporák a začnete zahřívat. Posypete je vanilkovým cukrem a mícháte, až začne vše karamelizovat a jablka pustí šťávu. Tu necháte trochu odpařit, zahustíte škrobem a náplň je hotová. Nyní ji lze nechat chladnout.

Rozdělte těsto

Jdeme zpět na těsto, které rozdělte na stejné kousky. Vytvořte z něj podobně velké a podobně těžké bochánky, které se stanou jasným základem pro vaše rolky s jablky.

Každý takový bochánek potom vyválejte pomocí válečku. Měl by být kulatého tvaru a měl by být také pokud možno velmi tenký. To se následně podepíše na samotné tloušťce těsta rolek.

Nařízněte, naplňte a srolujte

Jdeme na tvorbu rolek. Jako první je třeba udělat řez od kraje až do poloviny vaší kulaté placky. Tak, jak vidíte na obrázku.

Nyní se můžete pustit do plnění. Vezměte trochu jablečné směsi a dejte ji přesně podél samotného řezu, na to správní místo.

Potom už stačí jenom trocha šikovnosti a rolku můžete jednoduše zabalit do požadovaného tvaru. Takto pokračujte i s ostatními kusy těsta.

Vložte do dortové formy

Tyto rolky se nepečou na plechu, ale v dortové formě. Ta by měla mít průměr 24 cm. Do té je umístěte kolem dokola tak, aby se středy dotýkaly. Sem nalepte menší kousek těsta, který je bude držet. Následně je nechte asi 15 minut odpočinout.

Přichází také fáze využití rozšlehaného vejce, kterým své rolky důkladně potřete, čímž je dochutíte i podpoříte jejich vzhled po upečení.

Nyní do trouby

Vše je připraveno k pečení. Trouba by měla být rozehřátá na 180 stupňů Celsia a doba pečení je asi 25 minut, podle toho jak budete spokojeni s výsledkem.

Po upečení nechte vystydnout a můžete vyklopit na tác. Posypte moučkovým cukrem a jste připraveni na servírování a první ochutnávku.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]