Jablečný koláč vám pomůže s využitím uskladněných jablek

Jak snadno spotřebovat jablka? Zkuste z nich něco upéct. Nejlepší volbou je tento jablečný koláč. Je snadný a dokonale chutný. Pokud nevěříte, sami se o tom přesvědčte. Kromě chuti vás zaujme také jednoduchou přípravou a tím, že se vám povede efektivně využít zásobu svých jablek. Tak pojďme na to. Poradíme, co si připravit i jak postupovat.

Toto jsou ingredience, které bude třeba si připravit

Podívejte se na seznam ingrediencí, které budete na jablečný kolář potřebovat. Je jich pár a výhodou je, že většina domácností je má doma. Obejdete se tak bez nutnosti navštívit obchod. A co mít k dispozici?

  • 1 kg jablek
  • 1 lžíci mouky
  • 1 lžíci cukru
  • 1 lžíci krupice
  • 1 lžičku skořice
  • 1 balení vanilkového cukru
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 100 ml oleje
  • 80 g vlašských ořechů

Těsto je velmi jednoduché

Začínáme těstem, které je v případě tohoto jablečného koláče velmi jednoduché. Budete na něho potřebovat mouku, cukr, prášek do pečiva a také krupici. Dále přidejte skořici a také vanilkový cukr. Olej ani vodu nepoužívejte, jelikož vše se dělá takto na sucho. Je to unikátní netradiční metoda.

Jablka stačí nastrouhat

Jablka není třeba nijak složitě připravovat. Stačí je jenom oloupat, omýt a potom nastrouhat. Pokud je zakápnete trochou citronu, tak se vyhnete tomu, že by začala hnědnout. Pokud pouští mnoho šťávy, tak ji vylijte, nebo ji samozřejmě můžete vypít. Je chutná i zdravá.

Vytvořte jablečný dort

Vezměte si dortovou formu a můžete se pustit do práce. Nejprve do ní dejte pečicí papír, který eliminuje připalování a vytékání těsta. Toho do formy nasypte asi jednu třetinu. Na něho dejte polovinu nastrouhaných jablek. Zasypte druhou třetinou těsta a na něj dejte zbývající jablka. A jak asi tušíte, na závěr přijde zbytek vašeho těsta. Poté přijde na řadu olej, který na směs nalijte, pokud možno rovnoměrně. Zakryjte potravinovou folií a protřepte. Na závěr nasypte rozsekané ořechy.

Upečte a podávejte

Nyní je tu poslední krok, kterým je samozřejmě pečení. Troubu předehřejte na teplotu 190 stupňů Celsia, při které jablečný koláč pečte po dobu zhruba 40–45 minut. Následně vyjměte, nechte vychladnout a servírujte. Uvidíte, že takovou lahůdku jste dlouho nejedli.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]