Jak můžete naložit okurky i bez octa a spousty cukru

Zatímco si někdo „nakládačky“ kupuje, jiní si je dělají doma pomocí octa, cukru, kopru a dalších přísad, některé z nich však můžete vypustit.

Pokud si připravujete nakládané okurky sami doma, pravděpodobně máte dosti velkou spotřebu octa. Tuto tekutinu však můžete zcela nahradit pomocí jiných přísad a zcela odlišného postupu. Takovouto přípravou dokážte naprosto vynechat již zmíněný ocet, cukr nebo přeskočit proces sterilizace. Celý postup si tak usnadníte, urychlíte a díky absenci některých surovin byste mohli i ušetřit.

Fotografie: Unsplash

Potřebné přísady a postup

Na 1,5 kg okurek k zavařování si připravte jeden celý česnek, bobkový list, listy třešně, listy z keře rybízu, listy křenu, kopr, sůl, a celé kuličky pepře. Připravte si velké čisté zavařovací sklenice, na jejichž do položíte vždy list třešně, křenu, rybízu, bobkový list a několik málo větviček kopru. Následně si připravíte okurky, jimž odřežete špičky a důkladně je opláchnete pod studenou tekoucí vodou.

V půllitru studené vody rozpusťte 1 polévkovou lžíci soli a do každé sklenice nelijte stejné množství. Do každé nádoby naskládáte takové množství umytých okurek, jaké se do nich jen vleze. Do prostor mezi jednotlivými kousky ještě vložíte stroužky česneku a několik málo kuliček celého pepře. Následně dolijete každou sklenici až po hrdlo čistou studenou vodou bez soli a důkladně je zašroubujte.

Měli by odpočívat v chládku

Připravené sklenice s nakládanými okurky umístíte do sklepa či jiné chladné a stinné místnosti. Zde budou vaše „nakládačky“ odpočívat a pomalu fermentovat, což může mít za následek protékání vody ze sklenic. K tomu dojde i v případě, kdy máte víčko dotažené úplně na doraz. Aby vám voda netekla po zemi a nedostala se někam, kde by začala uhnívat, je vhodné sklenice položit na talíř nebo podnos.

Přibližně po týdnu by mohly být okurky dostatečně nasáklé a připravené k požití. Stačí tak jen odšroubovat víko jedné ze sklenic a postupně vytahovat jeden okurek za druhým. Je dost možné, že budou chutnat jinak než ty, které jste doposud připravovali s octem, brzy však uvidíte, že chutnají dobře a na zvyknete si na ně. Nakonec nebudete chtít na talíři jiné okurky než právě tyhle.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]