Proč je nezbytné přidávat ocet do vody při vaření vajec. Jejich loupání bude odteď hračka

Fotografie: Depositphotos

Uvařit vejce může být občas náročné. Nejedná se o zdlouhavou činnost, ale vejce mají tendenci praskat, nebo se poté špatně loupají. Zde jsou triky, jak je vařit.

Pokud milujete vajíčka, tak jistě už víte, že si je můžete dopřát v mnoha podobách. Ať už se jedná o vejce natvrdo, vajíčka na hniličko, míchaná vejce nebo volské oko, tak každý má vždy svůj postup, jak vajíčka dělá. S vejci ale existují také určité potíže, které vznikají při jejich vaření. Příkladem může být praskání skořápek nebo špatné loupání. S těmito triky se podobných problémů zbavíte.

Vejce je pro lidi velmi zdravé

Jakmile si uděláte vajíčka například na snídani, tak určitě jako první zjistíte, že nejenom velmi dobře chutnají, ale také vás na celkem dlouhou dobu zasytí. Dále jsou vajíčka pro lidi zdravá z toho důvodu, že jsou plné bílkovin, pomáhají dobrému cholesterolu, snižují riziko mrtvice a jsou velmi dobrá i pro srdce. Jestliže tedy přemýšlíte nad tím, co si dopřát na večeři, snídani nebo svačinu, určitě to mohou být i vajíčka.

Problémy, které vznikají při vaření vajec

Není nic jednoduššího, než si dát vejce do hrnce a uvařit je natvrdo. Čas od času se vám ale může stát, že vajíčko při vaření popraská a každý, kdo tuto situaci již zažil, ví, že se poté vejce špatně loupe nebo dokonce vyteče do vody, ve které se vaří. Naštěstí s několika triky můžete této situaci předejít.

Až budete příště vařit vejce, určitě se vám bude hodit několik triků, se kterými vám vejce jen tak nepopraskají. Než ponoříte vejce do studené vody, dejte na dno hrnce špejle a po stranách stěn párátka. Tímto způsobem vejce nebudou moci bouchat při vaření o dno nebo stěny hrnce a je menší pravděpodobnost, že by popraskala.

Využijte sílu octu

Pokud zrovna nemáte doma párátka a špejle nebo se vám jednoduše tento postup příliš nezamlouvá, máte možnost ještě vyzkoušet trik s octem. Na každé vejce, které chcete vařit, přidejte do vody lžičku octu. Tím, že do vody přidáte ocet, podpoříte rychlejší sražení bílku a skořápka tak nepopraská.

Fotografie: Pohled 111 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Nedávejte do hrnce moc vajec

Samozřejmě je potřeba při vaření vajec přemýšlet i nad tím, kolik vajec se vlastně chystáte uvařit. Je zcela jasné, že pokud jich bude v hrnci až příliš moc, budou o sebe ve varu bouchat a tím pádem jich nejspíše i hodně popraská. Přemýšlejte tedy vždy nad tím, kolik vajec chcete uvařit.

Dodržujte dobu vaření

I když se mnoho lidí domnívá, že přeci zvládnou ohlídat 5 nebo 10 minut vaření, tak vám může během čekání na uvařená vejce někdo zavolat a vy v tu chvíli ztratíte pojem o tom, jak dlouho se vejce vaří. Nastavte si tedy vždy na začátku vaření minutky a dodržujte 3 minuty pro vejce na hniličko, 6 minut pro vejce naměkko a 9 minut pro vejce natvrdo.

Zdroj: Homekitchentalk