Známý šéfkuchař z televize prozradil tajemství, díky kterému bramboráky v restauraci chutnají 2x lépe

Bramboráky smažení na pánvi

Bramboráky by měly být uvnitř křupavé a měkké. Jak toho ale docílit? Skvělou metodu odhaluje oblíbený šéfkuchař Piotr Ogiński.  

Bramborák, cmunda, vošouch, báč, kramflek… To jsou jen některé názvy oblíbené pochoutky. Základ tohoto gurmány milovaného jídla je stejný. Jak jej ale přivést k dokonalosti? Piotr Ogiński přišel s nápadem na navrácení trochy škrobu do těsta po scezení nastrouhaných brambor. Toto a mnoho jiných tipů můžete nalézt na jeho YouTube kanálu Kocha Gotowanie.

Dokonalé bramboráky podle Piotra Ogińského

Tento šéfkuchař ovšem přišel ještě s jednou vychytávkou. Podle jeho zkušeností je potřeba, aby brambory používané na přípravu bramboráků byly co nejvíce moučné. Plackám totiž dodají efektní křupavou kůrku a zároveň zajistí měkký střed. Chcete-li bramboráky hodně křupavé, je potřeba brambory nastrouhat nahrubo. Pro nadýchaný efekt je zase naopak nutné strouhání najemno.

Tipy pro křupavost a vláčnost

Piotr Ogiński dále prozrazuje tip pro přípravu bramboráků možná nejdůležitější. Do nastrouhaných brambor je dobré přidat lžičku soli. Ta totiž z placek vytáhne vodu, takže se stanou křupavějšími. Vyplatí se přidat i nadrobno nakrájenou cibuli. Pokud chcete nadýchané bramboráky s přídavkem cibule, měli byste ji, stejně jako brambory, nastrouhat najemno. Nastrouhanou bramborovou hmotu je nutné odstavit alespoň na 10 minut, aby brambory pustily vodu. Poté vše přendejte do cedníku, abyste přebytečnou vodu odstranili.

Nebesky nadýchané bramborové knedlíky podle sestry Anny: Díky poctivé receptuře chutnají 100x lépe

Bramboráky
Fotografie: Pixabay

Tyto bramboráky vás okouzlí

  • Scezenou bramborovou hmotu dejte do mísy a přidejte 1 vejce.
  • Je dobré zdůraznit, že když vodu vylijete, bramborový škrob zůstane na jejím dně. Přidejte ho do směsi, protože díky tomu budou bramboráky velmi křupavé.
  • Důležité je také důkladně promíchat všechny ingredience. Nakonec přidejte mouku a vše znovu řádně promíchejte.
  • Teď už vás čeká jen smažení. Olej musí být velmi horký.
  • Bramboráky by měly mít lákavou zlatavou barvu. Ten správný moment, kdy je obracet, je, když jsou okraje opečené.
  • Usmažené placky vyndejte na papírovou utěrku, abyste odstranili přebytečný tuk

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*