Udržování dobrých bakterií ve střevech je klíčové pro zdraví, bez ohledu na věk. I když se může zdát, že střevní mikrobiom je zcela schopen regenerace a jednoduše nikdy nestárne, bohužel tomu tak není. Četné studie ukázaly, že mikrobiom starších lidí je méně schopný zpracovávat vlákninu a produkovat mastné kyseliny s krátkým řetězcem, než mikrobiom mladšího člověka – cca ve 30 letech.
Vláknina je však bezpochyby korunním skvostem střevního zdraví, ať už je vám 30 nebo 60 let. Pravdou však je, že rozmanitost dobrých bakterií má tendenci klesat s věkem člověka. Snížení rozmanitosti dobrých bakterií pravděpodobně souvisí se změnami životního stylu, ke kterým dochází, jak lidé stárnou. Některé změny jsou neúmyslné.
Někteří starší lidé mohou mít problémy se zuby nebo nedostatek slin, tudíž pozvolna vyřazují některá jídla ze své stravy. Jiní mají zase pozměněný čich nebo chuť a v důsledku toho zužují stravovací preference, což snižuje rozmanitost jejich stravy. Naštěstí existuje spousta věcí, které lze udělat, aby střevní bakterie prosperovaly i v pozdějším věku. Je to:
-
vyhýbání se zbytečnému užívání antibiotik
-
rozmanitá strava
-
zaměření se na probiotické potraviny a doplňky stravy
-
a zůstat aktivní, což souvisí s posilováním zdraví střev
Mít zdravý a plně funkční mikrobiom je základním kamenem pro celkové zdraví. Zdravé střevo zajišťuje více energie a odstraňuje škodlivé bakterie.
Zlatá pravidla pro zdraví střev
-
Nepřejídat se a nepřetěžovat trávicí systém
-
Velmi doporučovaný je i občasný přerušovaný půst
-
Zaměřit se na kvalitní, pestrou a vyváženou stravu
-
Omezení rafinovaných cukrů – udržujte čistý jídelníček, žádné polotovary
-
Konzumace potravin bohatých na antioxidanty
-
Dostatek vlákniny (ne málo a ne příliš)
-
Minimalizovat stres ze svého života
-
Antibiotika užívat jen opravdu v nutném případě. Když už je budete užívat, dopřejte si po léčbě ATB probiotické doplňky stravy
-
Zaměřit se na probiotické potraviny a doplňky stravy
-
Dodržovat pitný režim
-
Pravidelný pohyb – aktivní život
-
Jíst pomalu a pořádně žvýkat každé sousto