Mnoho lidí citronovou kůru běžně vyhazuje do koše, aniž by věděli, o jak cennou část tohoto kyselého ovoce se jedná.
Citrony již zdaleka nejsou pouze kyselým doplňkem čajů, které spousta lidí nemůže vystát ani na pouhý dotek jazykem. Jde o aromatické ovoce, jež vám například pomůže posílit váš imunitní systém, stimuluje proces hubnutí nebo vám díky své vůni může dokonce pomoci být více efektivní během práce v kanceláři. Mnozí lidé ovšem netuší, jak užitečná je citronová kůra a jak skvělý efekt získají, když citrony zmrazí.
Citronová kůra a její benefity
Možná již víte, že citron jako takový obsahuje spoustu vitamínu C, vitamínu B, karotenoidů, pektinů, fosforu, draslíku, sodíku, vápníku, železa a mnoho účinných antioxidantů, ovšem co mnoho lidí netuší, je fakt, že jeho kůra obsahuje těchto složek až desetkrát více. Měli byste tedy brát v potaz, že pokud tuto část citronu po každém jeho užití vyhodíte, přicházíte o mnoho užitečných benefitů.
Přestože silná kůra citronu obsahuje značné množství cenných látek a lze s ní dochutit mnoho dezertů a hlavních jídel, měli byste být s jejím užíváním velmi opatrní. Jde především o špínu a chemikálie, jako jsou postřiky, hnojiva a pesticidy, které mohou být pro vaše zdraví potenciálně nebezpečné. Pokud tedy budete příště nakupovat citrony s tím, že budete používat i jejich kůru, rozhodně se vyplatí sáhnout po bio citronech, které pro vás budou mnohem menší hrozbou.
Dáváte citrony do mrazáku?
I přes to, že jste si nakoupili bio citrony, byste měli jejich kůru před použitím vždy pořádně omýt – nemusíte se sice bát hnojiv a pesticidů, ale možná jste nebyli sami, kdo na citron sahal. Abyste ho očistili, vložte ho do hrnce s vodou smíchanou s troškou octa. Následně vyčkejte 15 minut, poté citron omyjte čistým kartáčkem, opláchněte studenou vodou a nakonec pořádně osušte. Poté již kůru můžete používat, jak se vám zlíbí!
Pokud chcete mít citrony vždy po ruce, neměli byste zapomínat uchovávat alespoň jeden kus v mrazáku. Podle odborníků na zmražení tohoto ovoce není nic špatného, naopak tím spíše využijete jeho potenciál. Zamrazené plody vydrží v mrazáku cca 3 až 4 měsíce, takže k nim nezapomeňte uvést datum, kdy jste je tam vložili. Po rozmrazení se sice mohou zdát trošku kašovité, ale využít se dají stejně tak, jako ty čerstvé, a to včetně jejich kůry.
Zdroj: Healthline, M2woman