Jakému detailu při výběru melounu věnovat pozornost, aby byl zralý a sladký. Barva a zvuk jsou zásadní

Fotografie: Pixabay

Vodní meloun je jedním z nejoblíbenějších druhů zeleniny především v horkých letních měsících. Abyste si však vybrali kvalitu, je vhodné znát pravidla, které vám zajistí šťavnatý kus.

Vodní meloun plný vody a vitamínů je ideální pro uhašení žízně i osvěžení v horkých letních dnech. Pokud si myslíte, že výběr lahodného melounu je otázkou štěstí, není tomu tak. Při výběru toho nejšťavnatějšího a nejsladšího vodního melounu je třeba zvážit několik důležitých věcí, které vám zajistí, že si domů přinesete ten správný kus.

Barva melounu je při výběru rozhodující

Při výběru je rozhodující vzhled melounu. Chcete-li trefit sladkou chuť ovoce, je důležité pečlivě sledovat jeho barvu. Meloun, který vyniká svou chutí, je ten, který má hluboké, tmavě zelené pruhy a pruhy, které inklinují ke žluté, což zaručuje jeho kvalitu. Na druhou stranu, pokud je barva pruhů příliš světlá, znamená to, že ovoce není dostatečně zralé.

Povrch melounu musíte oškrábat nehty

Toto gesto vám pomůže zkontrolovat zralost melounu. První vrstvu stačí lehce poškrábat nehtem, abyste věděli, zda je ovoce připraveno k ochutnání. Barva pod ním by měla být jasně zelená. Ovšem záleží, v jakém obchodu si to dovolíte, ale jedná se stále jen o slupku, která se nekonzumuje, neměl by tedy být žádný problém. Možná už některý meloun bude mírně poškrábaný od vnějších vlivů a můžete si barvu pod první vrstvou slupky prohlédnout.

Fotografie: Pixabay

Zaměřte se také na zvuk

Možná si říkáte, co je to za hloupost poslouchat meloun, ale abyste zajistili jeho kvalitu, zaklepejte na tvrdou zelnou slupku. Výsledný zvuk by měl být tlumený. Pokud tomu tak není, znamená to, že ovoce ještě není zralé. Takže se vůbec nestyďte vzít v obchodě pár kusů do ruky a zaťukat.

Kontrolujte také lesk a hmotnost

Kromě barvy melounu je při výběru určujícím faktorem také lesk. Pokud má matnou patinu, je to známka zralosti a koncentrace nutričních hodnot. Na druhou stranu, pokud je meloun příliš lesklý, znamená to, že je méně sladký. Rozhodující je také hmotnost. Čím je meloun těžší, tím více zajišťuje dobrou zralost, vysoký obsah vody a sladkou chuť.

Zdroj: TheKitchn