Jednoduchá a účinná metoda jak zakořenit růže. Postupujte jako ostřílení zahrádkáři

Fotografie: Freepik

Každý, kdo pěstuje růže, dobře tuší, že jejich rozmnožování není žádný med. Zakořenit odřezky keřů bývá náročné a málokdo uspěje na první pokus. Možná je to ale proto, že neznáte správnou metodu. S pomocí tohoto triku vám růžový keř jistojistě zakoření a vy se můžete těšit na novou ozdobu vaší zahrady.

Jak postupovat

Budete potřebovat jen pár základní věcí – snad nejdůležitější jsou ostré zahradnické nůžky a také písek. Jak na to? Konec odřezku, který bude zapíchnutý v zemi, zastřihněte těsně pod očkem. Je velmi důležité provést řez našikmo a měl by být bez nějakých záděrů nebo nerovností.

Fotografie: Freepik

Poté si připravte vhodnou nádobu, do které nasypete písek. Požadavky na nádobu nejsou nijak velké. Může se jednat o kbelík nebo obal od barvy apod. Důležité je snad jen to, aby by dostatečně hluboký, stabilní a nebyl ničím znečištěný.

Do kbelíku nasypte písek. Poté svažte odřezky z keře do svazku a upevněte je pomocí motouzu. Takové odřezky založte do mísy s pískem – zasypaná musí být především spodní část odřezků.

Fotografie: Freepik

Vláha nesmí chybět

Následně je nutné založené odřezky pečivě zalít vodou. Výhodou písku je, že skvěle drží vlhkost a poskytuje skvělou živnou půdu pro vyrašení kořínků. Takto připravené odřezky je nutné až do předjaří uložit ve vlhkém písku, takže nezapomínejte pravidelně dolévat vodu, aby písek nikdy nevyschnul.

Nádobu s odřezky, které jsou přibližně do poloviny ponořené ve vlhkém písku, je nejlepší uložit na chladném a tmavém místě, například ve sklepě.

Fotografie: Freepik

Přibližně po měsíci se můžete těšit na malé kořínky, které vyraší na koncích odřezků, jež byly zasazené v hlíně. Jakmile je dostatečné teplo, můžeme řízky zasadit do země. Ideální je začít někdy koncem března, případně začátkem dubna, v závislosti na počasí. Po vysazení odřezků záhonek opět dobře zalijte. Jestliže jim bude chybět vláha, kořínky velmi rychle zaschnou a nic z nich nebude.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]