Jednoduché a univerzální těsto poslouží jako základ nejen pro pečení

Kynuté těsto je základem celé řady receptů. Když je špatné, zhatí to veškeré snažení. My vám ukážeme recept na to zaručeně nejlepší. Jde o univerzální kynuté těsto, které se může hodit na řadu věcí. Díky němu upečete skvělé koláče i buchty, stejně jako se hodí i na slané pokrmy, jako je italská pizza, nebo maďarské langoše. Chcete je mít dokonalé? Bez tohoto těsta to prostě nepůjde.

Jaké ingredience budete potřebovat?

Bez nich to zkrátka nepůjde. Tento recept je populární mimochodem i proto, že ingrediencí je jenom pár a dost možná je máte všechny doma. Stačí mít po ruce:

  • 2 vejce
  • 70 g másla
  • 21 g čerstvých kvasnic
  • 1 lžičku soli
  • 80 g cukru
  • 675 g mouky
  • 250 ml mléka
  • 1 gram vanilky

Základem je kvásek

Jako první je třeba vytvořit kvásek. Odlijte si trochu mléka, které zahřejte, aby bylo vlažné. Potom k němu přidejte 2 lžičky cukru a následně do něho rozdrobte droždí. Potom nádobu přikryjte utěrkou a dejte ji na teplé místo minimálně na 30 minut. Během této doby kvásek vzejde. Ideální je dát kvásek na topení, ale klidně ho můžete dát i do trouby rozehřáté na 40 až 50 stupňů. Právě teplota zajistí, že kvasnice budou pracovat, jak mají.

Přidávejte další ingredience

Když je kvásek hotový, můžete začít přidávat další ingredience. A to povolené máslo, zbytek mléka, sůl a také mouku. Pokud plánujete sladkou variantu těsta, bude toto kynuté těsto obsahovat i zbývající cukr a vanilku. Pokud slanou verzi, tak tyto dvě ingredience v této fázi nepřidávejte. Jinak by vám těsto nechutnalo.

Těsto důkladně propracujte

Na začátku můžete použít kuchyňského robota. Později už se neobejdete bez své lidské síly, jelikož těsto je třeba zpracovávat rukama. Buďte důslední a pamatujte, že důkladnost je cestou k úspěchu. Hníst ho po dobu 10 minut je zcela běžný věc. pokud nemůžete, nechte se vystřídat, nebo si na chvíli odpočiňte a potom pokračujte.

Těsto nechte vykynout

Když má těsto požadovanou konzistenci, je třeba ho ještě nechat nakynou. Dejte ho do dostatečně velké mísy, jelikož vaším cílem je to, aby zdvojnásobilo svůj objem. Opět ho umístěte na teplé místo, s přikrytou utěrkou. Dobu kynutí nijak nezkracujte. Měla by trvat okolo 45 minut. Potom je vaše kynuté těsto stoprocentně připraveno k tomu, abyste ho využili dále.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]