Jednoduchý a levný recept na domácí křupky z mouky a brambor

Stalo se vám někdy, že jste potřebovali rychle sehnat občerstvení pro návštěvu? Domácí křupky pomohou vyřešit tyto situace, kdy doma nic nebylo a obchody měly o svátcích nebo pozdě večer již zavřeno. Pro takové případy je dobré mít doma napsaný tento recept, díky kterému snadno vytvoříte chutné domácí slané krekry. Jejich příprava vám nezabere příliš času a k upečení potřebujete jen základní suroviny, které máte většinou doma.

Málo surovin, ale chuť stojí za to

Tento jednoduchý recept využijete vždy, když k vám přijde návštěva a vy musíte rychle připravit něco dobrého. Také se hodí v případě, že nechcete za pohoštění zbytečně utrácet a přitom chcete nabídnout hostům chutnou a lahodnou dobrotu. Tyto slané domácí křupky si zamiluje úplně každý. Jejich příprava není vůbec náročná na čas, potřebné ingredience ani kuchařské dovednosti – zvládne ji i ten, kdo běžně nepeče. Výhodou je, že nám stačí jen pár základních surovin. Připravíme si:

  • 10 dkg másla, mouky, vařených strouhaných brambor a strouhaného tvrdého sýra
  • 1 žloutek
  • Sůl
  • Kmín

Postup přípravy

Jako první si připravíme všechny suroviny. Předem uvařené brambory necháme vychladnout a poté je nastrouháme. Stejně tak sýr, který se vyplatí strouhat najemno, aby byl rovnoměrně rozložený v celém těstě. Strouhaný sýr a strouhané brambory smícháme ještě s moukou. Následně necháme v mikrovlnce rozpustit máslo a vmícháme ho do těsta. Od všech těchto surovin použijeme stejné množství. Na jednu porci pro více lidí je ideální 10 dkg od každého. Vzniklou hutnou hmotu natáhneme na plech na pečící papír a rozkrájíme na tyčinky o délce zhruba 5 cm. Tyčinky potřeme žloutkem z vajíčka, jemně posolíme a posypeme kmínem. Pečeme dozlatova, až budou křupky s kůrčičkou. To odpovídá přibližně 30 minut při 170 ° C v horkovzdušné troubě. Hotové krekry se dají rovnou podávat ještě teplé, ale chutné jsou i studené.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]