Pokud hledáte jednoduchý recept na vynikající moučník, zamilujete si tento koláč pro jeho lehkou čokoládovou chuť. Spolu s vanilkovým krémem tvoří božskou kombinaci.
Čokoládové dezerty jsou velmi populární pro svou ne příliš sladkou chuť a bývají oblíbené i pro možnost je různě kombinovat se spoustou dalších surovin a chutí. Pro tento recept byly použity dobře dostupné suroviny, ze kterých vykouzlíte za pár chvil vynikající, a navíc moc hezky vypadající moučník pro návštěvu k odpolední kávě.
Ingredience pro přípravu jednoduchého čokoládového koláče s vanilkovým krémem
- 3 velká vejce
- 100 g zakysané smetany
- 150 ml slunečnicového oleje
- 180 g cukru
- 240g mouky
- 40 g kakaového prášku
- 8 g prášku do pečiva
- ½ lžičky jedlé sody
- ¼ lžičky soli
- Lžička vanilkového extraktu nebo jeden vanilkový cukr
- Moučkový cukr na posypání
Na krém budete potřebovat
- 300ml mléka
- 1 vejce
- 70 g cukru
- Špetka soli
- Lžička vanilkového extraktu nebo jeden vanilkový cukr
- 30 g kukuřičného škrobu
- 25g másla
Postup
Nejdříve si připravte vanilkový krém. Přiveďte mléko k varu v hrnci se silnějším dnem. Mezitím si v hlubším hrnci smíchejte cukr, špetku soli a kukuřičný škrob. Přidejte vejce a důkladně promíchejte do hladké konzistence. Za neustálého míchání přilévejte k této směsi polovinu horkého mléka. Přesuňte hrnec na mírný oheň, stále míchejte a přidejte druhou polovinu mléka. Směs začne houstnout, a zatímco nepřetržitě mícháte, získává hladkou podobu.
Na mírném ohni vařte jednu minutu a přesuňte na pracovní desku. Šlehejte do mírného zchladnutí krému a poté postupně přidávejte máslo a vanilkový extrakt. Po úplném vychladnutí krém ještě jednou pořádně promíchejte, aby neobsahoval hrudky a byl dokonale hladký. Naplňte cukrářský sáček a nechejte ještě chvíli odpočívat v pokojové teplotě.
Je čas si připravit těsto. Vejce, cukr a sůl vložte do hluboké misky a vyšlehejte dohladka. Přidejte vanilkový extrakt, zakysanou smetanu a slunečnicový olej a opakujte šlehání. Přisypejte prosátou mouku s práškem do pečiva, jedlou sodou a kakaovým práškem a šlehejte, dokud se všechny přísady nespojí v bezvadně hladké těsto.
Připravenou směs nalejte rovnoměrně do připravené dortové formy s průměrem 28 cm, kterou jste vyložili pečícím papírem.
Vanilkový krém pomocí cukrářského sáčku naneste v liniích na těsto a mírně ho do něj ponořte tak, jak můžete vidět na obrázku. Pokud máte krému dostatek, vytvořte mřížku, která bude koláči slušet.
Pečte 30-35 minut v předehřáté troubě na 180 °C.
Po upečení nechte koláč důkladně vychladnout, a nakonec posypte moučkovým cukrem.
Nyní již můžete servírovat a užít si tu vynikající jemnou čokoládovou chuť!