Jednoduchý experiment: víte, co se stane, když smícháte colu s mlékem?

Říkáte si co se může stát, pokud byste smíchali běžné mléko s nápojem kterým je Coca Cola? Nečekejte gejzír, ale zajímavé oddělení složek. Někomu to přijde až nechutné, jelikož si v tu chvíli představí že to stejné se mu vlastně děje v žaludku. Rozhodně nedojde k tomu, že by směs pouze změnila barvu, nebo se lehce zahustila. Vznikne něco, na co není pěkný pohled. A proč se to děje?

Jednoduchý experiment

Tento pokus není nijak složitý. Vezme se jenom klasický Coca Cola, která se nalije do sklenice. A to zhruba do jejích tří čtvrtin. Následně se vezme obyčejné mléko, kterým se sklenice doplní. A potom? Už se jenom sleduje co to ve sklenici dělá. Pokud si myslíte že nic, jste na omylu. Směs začne poměrně zajímavě pracovat a v tu chvíli se začnou vytvářet dvě různé tekutiny.

Běžná voda a hutná pasta

Ve sklenici se začne dít něco zcela neobvyklého. Najednou už to není Coca Cola smíchaná s mlékem, ale zajímavá směs dvou různých složek. Když se ve sklenici vše zamíchá, začne se na jejím dnu tvořit poměrně hustá pasta. Na samotném povrchu běžná, i když špinavá voda. K dokonalému oddělení dojde zhruba po dvou hodinách. A nutno říci, že to nijak vábně rozhodně nevypadá.

Co se ve sklenici děje?

Jak je možné že došlo k takové reakce? Pokud vám je blízká chemie, jistě tušíte. Jde o reakci která vznikne mezi kyselinou fosforečnou kterou obsahuje Coca Cola a mezi vápníkem, který je obsažený v mléce. Reakce proběhne v podstatě okamžitě od chvíle, kdy dojde k smíchání jednotlivých nápojů. Prakticky dochází k tomu, že se molekuly kyseliny fosforečné vážou na molekuly vápníku. A tak vzniká směs výrazné hustoty. A zbytek je samozřejmě voda, která je obsažena jak v populárním syceném nápoji, tak i v mléce. Video níže celý experiment mapuje od začátku do konce. Jde o něco skutečně unikátního. Pokud překonáte pohled na nevábnou kombinaci, můžete si pokus udělat i doma.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]