Pokud máte doma nějaká jablka, není nic jednoduššího, než si z nich udělat nějaký dobrý koláč. Na jeden takový tu pro vás je nachystaný recept.
Jasně, existuje velké množství receptů na různé jablečné koláče, ale ne všechny jsou tak jednoduché, jako právě tento. Zvládne ho připravit úplně každý a jeho chuť je tedy naprosto dokonalá. Nezabere vám ani moc času na přípravu, takže pokud zrovna čekáte nějakou návštěvu a nevíte, co na rychlovku připravit, může být tento koláč jasná volba. Tak co, vyzkoušíte ho?
Co budete potřebovat
- mouka – 300 g;
- cukr – 320 g;
- sůl – špetka;
- prášek do pečiva – lžička;
- vaječný bílek – 4 ks;
- vanilkový cukr – 8 g;
- ořech – 50 g;
- máslo – 185 g;
- vejce – kus;
- med – 2 polévkové lžíce;
- jablka – 900 g.
Je to opravdu jednoduché
Nejprve si smíchejte suché ingredience – mouku, krystalový cukr (30 g), prášek do pečiva a vanilkový cukr. Studené máslo si nastrouhejte na struhadle do této suché směsi a vypracujte si z ní drobenku. Vejce si rozklepněte na tuto drobenku a vytvořte z ní bochánek. Těsto si nyní přesuňte do větší formy, rozprostřete po její celé ploše a pořádně propíchejte vidličkou. Jablka si rozdělte na čtvrtky a odstraňte z nich jádřinec.
Poté je nakrájejte na menší kostičky. Na rozehřáté pánvi nechte zkaramelizovat 120 g cukru a medu. Když se vám z toho stane karamel, nasypte do něj nakrájená jablka a za stálého míchání vařte asi 10 minut. Opatrně, ať se vám jablka nepřipálí. Poté karamelovo-jablečnou hmotu rozetřete do formy s těstem. Musí být na celé jeho ploše, ani kousek nesmí být suchý.
A máte skoro hotovo
Nyní na jablečnou směs ještě nasypte drcené vlašské ořechy. V troubě pečte koláč při teplotě 180 stupňů po dobu 20 minut. Mezitím si připravte ingredience na pusinky. Bílky nalijte do hluboké nádoby, osolte a začněte šlehat. Postupně přidejte ještě 170 gramů cukru a vytvořte bohatou a hustou pěnu. Tu poté rozetřete na vrch upečeného koláče. Teplotu v troubě snižte na 160 stupňů a pečte ještě dalších 40 minut. Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář