Jeden z nejjednodušších dortů vůbec. Tenhle recept jsem za 5 let naučila všechny mé kamarádky a sousedky! Dnes ho poprvé sdílím veřejně i vám! Je z pokladničky mé babičky

Pokud máte chuť na něco sladkého s oříšky, není nic jednoduššího, než příprava tohoto skvělého dortu. Jakmile do něj kousnete, nebudete chtít jiný. 

Máte rádi arašídy? A různé sladké dezerty? Pokud je odpovědí na obě tyto otázky slovo „Ano“, pak máte jedinečnou šanci na vytvoření hotové delikatesy. Je jedno, jestli čekáte důležitou návštěvu, plánujete oslavu či si chcete zpříjemnit odpoledne s rodinou něčím sladkým. Tento dort se hodí na jakoukoliv událost a ať už jej tedy sníte s přáteli či u seriálu, nebudete litovat, že jste se do něj pustili.

Ingredience a postup přípravy těsta

Na těsto budete potřebovat:

  • Sto padesát gramů cukru
  • Šest vajec (nejlepší jsou domácí, ale i s kupovanými bude dort delikatesní)
  • Vanilkový cukr dle chuti
  • Padesát mililitrů mléka
  • Deset gramů prášku do pečiva
  • Dvě stě dvacet gramů mouky
  • Špetku soli
Fotografie: Unsplash
  • Mixér
  • Síto
  • Stěrku
  • Formu na pečení či plech
  • Pečící papír
  • Špejli
  • Nůž

Na krém budete potřebovat:

  • Čtyři sta mililitrů smetany ke šlehání
  • Sto gramů moučkového cukru
  • Mixér

Na polevu budete potřebovat:

  • Dvě stě gramů hořké čokolády (či jakékoliv jiné dle vašich chutí a preferencí)
  • Padesát gramů arašídů
  • Sto mililitrů mléka
  • Hrnec
  • Metličku
Fotografie: Unsplash

Začněte přípravou těsta, jelikož ta vám zabere nejvíce času. Nejprve si vezměte vejce, cukr, sůl a vanilkový cukr, vše smíchejte a poté mixérem zpracujte do nadýchané hmota. Ta musí být pevná a hustá. Nyní do hmoty přes síto prosejte mouku a prášek do pečiva a míchejte stěrkou. Míchejte tak, že při tom budete hmotu mírně nadzvedávat odspoda nahoru.

Lahodná poleva s arašídy dělá recept dokonalým

Nyní už jen do těsta přilijte mléko a promíchejte do jednolité směsi. Vezměte si libovolný plech na pečení, vystelte jej pečícím papírem a směs na korpus do něj nalijte. Dejte si záležet, abyste směs po všech stranách vyhladili do jedné vrstvy. Mezitím si troubu předehřejte na 180 stupňů a následně dejte korpus péct na 25 minut. Pravidelně jej ovšem hlídejte, aby se těsto nepřipálilo, či jste jej nevytáhli zbytečně brzy.

Na to je ideální špejle. Tu zapíchněte do středu korpusu a pokud je po vytažení čistá a nic se na ni nenalepilo, máte dopečeno. Teď už jen korpus vytáhněte, rozdělte nožem na tři stejné díly a nechejte vychladnout. Zatím se můžete vrhnout na přípravu krému. Vezměte si vychladlou smetanu a mixérem ji vyšlehejte, poté do ní přidejte moučkový cukr a mixérem vytvořte hustou a nadýchanou hmotu.

Položte první plát korpusu, pomažte jej krémem, na něj dejte druhý plát, opět krém a na závěr překryjte posledním dílem korpusu. Nyní už vám stačí jen připravit polevu. Vezměte si hrnec a rozpusťte v něm čokoládu s mlékem. Následně přidejte arašídy, promíchejte a dort s polevou polijte. Po dodělání umístěte na několik hodin do lednice, poté můžete podávat. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]