Tento dezert si naprosto zamilujete a to nejen proto, že je opravdu vynikající, ale především je velmi jednoduchý na přípravu. Zvládne ho každý.
I přes to, že už jsou Vánoce a s nimi spojené svátky už minulostí, není od věci si zavzpomínat na různé dezerty a pochoutky, které se v těchto dnech připravují. Jedním z nich je rozhodně i tento skvělý jablečný dezert, který je tak jednoduchý na přípravu, že se vám tomu nebude chtít ani věřit. A vaši návštěvu zaručeně potěší i kdykoliv jindy, než jen o vánočních svátcích. Tak už na nic nečekejte a vrhněte se na jeho přípravu. Nebudete litovat.
Co budete potřebovat
- 2 vejce
- Citronová šťáva
- 140 g cukru
- Jablko
- 20 g vanilkového cukru
- 180 g smetany
- 80 ml rostlinného oleje
- 2 polévkové lžíce kukuřičného škrobu
- 50 g másla
- 350 g mouky
- 400 ml mléka
- 8 g prášku do pečiva
Je to opravdu jednoduché
Nejprve si do hluboké mísy rozklepněte vejce, 100 g cukru a 10 g vanilkového cukru. Cukr by se měl ve vejcích úplně rozpustit. Dále přidejte rozpuštěné máslo a pořádně zamíchejte. Mouku si smíchejte s práškem do pečiva a spolu postupně přidávejte do vaječné směsi. Vypracujte si nelepivé a vláčné těsto. Čtvrtku těsta s oddělte, dejte do sáčku a poté do lednice. Zbytek ručně rozetřete na dno a stěny formy a poté ji dejte také aspoň na 15 minut do lednice.
Jablko si oloupejte a zbavte ho jádřinců. Poté ho nakrájejte na tenké plátky a spolu s 10 g cukru ho přendejte na rozpálenou pánev. Nezapomeňte poté k jablkům přidat také citronovou šťávu, dodá jim totiž skvělou chuť. V hrnci si smíchejte mléko se žloutkem, kukuřičným škrobem, 30 g cukru a vanilkovým cukrem. Tyto ingredience vyšlehejte a poté je na mírném ohni vařte do zhoustnutí. Hustou hmotu poté odstavte z ohně.
Do husté hmoty zapracujte smetanu a poté do ní rozložte zkaramelizovaná jablka. Všechny suroviny promíchejte. Tento krém nyní rozetřete na dno dříve vytvořeného těsta ve formě. Na krémový povrch nyní vytlačte čtvrtinu těsta, kterou jste měli v sáčku. Troubu si předehřejte na 180 stupňů a koláč poté pečte do zlatova. Nakonec ho ještě posypejte moučkovým cukrem a můžete podávat. Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář