Jestliže máte rádi maso, brambory a sýr, mohli byste chtít zkusit tento recept na plněné masové „kloboučky“ zapečené se sýrem.
Dalším receptem, u něhož se vaše chuťové buňky pravděpodobně roztančí radostí, je tento, na malé masové kopečky se sýrem. Náplň je tvořena bramborovou pěnou či kaší a s kořením si můžete libovolně vyhrát. Chuťově tak může výsledný pokrm vyhovovat naprosto každému, jelikož obsahuje samé dobré věci. Postup se může na první pohled zdát složitější, nakonec však bude vaše snažení stát za to.
Potřebujete spoustu ingrediencí
Na porci pro 6 lidí si přichystejte 400 g mletého masa, cibuli, česnek, vejce, pšeničnou mouku, rostlinný olej, 4 středně velké brambory, 40 g másla, mléko, 50 g tvrdého sýra na strouhání, 30 g čedaru, rajčatový protlak, petrželku, sůl, pepř, papriku, tymián, případně další koření dle chuti. Maso vyklopte do větší mísy, rozklepněte do něj vajíčko, osolte, opepřete, nalijte k němu 1 lžíci oleje a hněťte holýma rukama.
Následně do mísy přidáte i další zvolené koření, 1 lžíci mouky a nadrobno nasekanou petrželku dle chuti a opakujte hnětení. Hmota by se měla spojit do jedné formy, jíž následně rozdělíte na 6 menších masových koulí. Z těch pak uděláte kloboučky s dutinou uprostřed, které pečete při 180 °C přibližně po dobu 20 minut. Mezitím si opláchnete a oloupete brambory, ty pak vcelku uvaříte v osolené vodě.
Stačí udělat náplň do kloboučků
Jakmile jsou brambory uvařené, přidáte k nim půl litru mléka, čajovou lžičku soli a rozmačkáte je. Nastrouhejte si sýr, přihoďte ho do hrnce k bramborové kaši a promíchejte spolu. Masové kloboučky vytáhněte po určené době z trouby, otočte dutinou nahoru a naplňte je směsí připravenou z brambor a sýra. Spodní část zapékací mísy nebo plechu, na němž je maso položeno, by měl být utopen v rajčatové omáčce.
Tu si vytvoříte tak, že protlak smícháte s trochou vody a přidáte k němu špetku soli. Touto omáčkou podlijete maso naplněné bramborami a vše na závěr posypete strouhaným čedarem. Takto připravený pokrm vložíte do trouby předehřáté na 200 °C na dobu přibližně 25 minut nebo na tak dlouho, dokud sýr nevytvoří nahnědlou pevnou krustu. Jakmile je vše správně zapečeno, stačí posypat petrželkou nebo cibulkou a podávat.
Z plechu, zapékací mísy či jiné formy vybírejte plněné masové kloboučky po jednom a servírujte hostům. Nezapomeňte k jídlu na talíř přidat pořádnou zeleninovou oblohu a lehce kuličku zakápnout omáčkou, která zbyla na dně nádoby. Nepotřebujte tak žádné kupované kečupy, tatarské a jiné omáčky, jelikož jste si jednu připravili společně s hlavním chodem, k němuž ji budete podávat.
Zdroj: Sovkusom