Vyzkoušejte si doma připravit vlastní poctivý chleba a okamžitě poznáte ten rozdíl. Tento recept vám navíc poradí, jak jej zhotovit pouze ze 4 surovin.
Není nad poctivou domácí kvalitu a u některých produktů a potravin to platí dvojnásob. Například u chleba. Ten z obchodu totiž vydrží čerstvý tak den nebo dva, pokud se poštěstí a narazíte na dobrého dodavatele, tak i tři. To je však cena, za kterou jsou v něm přidané nejrůznější konzervanty a jiné látky, které by tam být nemusely. Pokud si však upečete chleba doma, vydrží vám mnohem déle. Navíc si můžete udělat přesně takový, jaký chcete, a to co se týče jak velikosti, tak i složení.
Ingredience na výrobu poctivého domácího chleba:
- teplá voda – 250 ml
- sůl – 1 čajová lžička
- suché droždí – 1 polévková lžíce
- mouka – 3 sklenice
Postup přípravy:
Ačkoliv se to možná nezdá, připravit dobrý domácí chleba je jednodušší, než by si někdo mohl myslet. Stačí pouze dodržet několik základních kroků a chutný bochníček je na světě. Výhodou je však to, že sami víte, z čeho váš chleba je, a také to, že vydrží podstatně déle čerstvý, měkký a chutný. V neposlední řadě se také nedrobí, neláme a ani netrhá a hezky drží svůj tvar. Takže, pojďme se do toho pustit.
Nejdříve ze všeho si smíchejte droždí s teplou vodou a za stálého míchání vytvořte hustou pěnu. K té poté naprosto jednoduše přisypte asi polovinu mouky a sůl. Pořádně promíchejte a poté skutečně pomalu prosévejte mouku, dokud nevznikne hustá lepivá směs. Tu několikrát prohněťte pomoučenýma rukama, a nakonec celé těsto zakryjte utěrkou nebo ručníkem a umístěte na slunné a teplé místo.
Ideálně tak na sluníčko na parapet nebo k topení, kde necháte kynout minimálně jednu hodinu. Po uplynutí této doby těsto opět promíchejte a rozdělte jej na 4 souměrné části.
Ty poté vytvarujte do libovolného tvaru (nejlépe válcovitého) a umístěte na plech vyložený pečícím papírem. Opět přikryjte utěrkou a nechte odstát asi 40 minut.
Nakonec bochníčky pouze pomažte rozšlehaným vajíčkem a celý plech vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů, kde pečte přibližně 30-40 minut podle potřeby. Poté pouze celý plech vyjměte z trouby, nechte bochníky vychládnout a můžete rozkrájet a podávat. Dobrou chuť!
Náš tip: Celý chleba můžete libovolně obohatit o nejrůznější druhy semínek, a vytvořit si tak svou celozrnnou verzi, která ještě chutnější a také zdravější.