Jednoduchý recept na poctivý domácí jablečný džem, který zvládne i začátečník

Recept na chutný domácí džem, který zvládnou i začátečníci. Potřebovat budete pouze jablka a několik dalších přísad, zbytek půjde téměř sám.

Není nad poctivou domácí kvalitu a u některých výrobků to platí dvojnásob. Mezi ty patří například džemy a marmelády, kdy se kvalita kupovaných a domácích produktů nedá téměř srovnat. Pokud si tedy i vy potrpíte na kvalitu, vyzkoušejte si doma připravit tento jednoduchý, chutný a nesmírně lahodný jablečný džem, který zvládne i každý začátečník.

Ingredience potřebné na přípravu:

  • jablka – 1,5 kg
  • voda – 3 l
  • jedlá soda – 3 čajové lžičky
  • cukr – 800 g
  • citronová šťáva – 2 polévkové lžíce

Postup přípravy:

Nejdříve ze všeho vyberte velký hrnec, do kterého nalijte požadované množství vody a jedlé sody. Poté si pod vlažnou tekoucí vodou opláchněte jablka, které následně zbavte vnitřní části a nakrájejte je na drobné plátky. Ty poté vhoďte do hrnce s vodou a nechte vařit zhruba 60 až 90 minut podle potřeby.

Poté jednoduše přidejte cukr a citronovou šťávu a celou směs pořádně pomíchejte a opět nechte vařit zhruba další půl hodinu. Poté vypněte sporák a nechte vše odstát asi 8-10 hodin, takže nejlépe přes noc. Jablka tak hezky změknou a osladí se, takže pozdější manipulace s nimi bude mnohem jednodušší.

Další den můžete hrnec s jablky opět umístit na sporák a vařit do té doby, dokud celá směs nezačne vřít. Poté opět opakujte vypnutí sporáku a znovu nechte celý obsah hrnce v klidu na 8 hodin někde v chladu. Když doba uplyne, opět povařte, tentokrát však na malém ohni a nechte vřít alespoň 20 minut.

Poté záleží na vás, zda chcete džem s velkými kousky, nebo jablka rozmixujete. Tak nebo tak si poté připravte sterilizované zavařovací pohárky, do kterých celou směs nalijete a pořádně zavíčkujete. Poté stačí pouze uskladnit a máte hotovo. Dokonalý domácí džem je připravený a stačí jej kdykoliv vzít a můžete servírovat nebo jakkoliv použít.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]