Jak otevřít „jednorázový“ mlýnek na koření: Dá se znovu naplnit a používat donekonečna

Fotografie: SvětKreativity

Jednorázové mlýnky na pepř jsou kolikrát tak pěkné, že je vám líto je následně vyhodit. Je ovšem problém dostat se dovnitř a doplnit je. Se správným postupem je to ale docela snadné.

Jednorázové mlýnky na pepř se dají získat nejrůznějšími způsoby. Ve slevách, v reklamních akcích nebo jako bonus ke kuchyňskému spotřebiči. Kolikrát si na ně pak natolik zvyknete, že je vám skutečně líto je vyhodit. Zároveň se ale bojíte brát si k jejich otevření na pomoc drsnější nástroje jako kleště, kladiva nebo šroubovák z obavy, že tak praktickou věc poničíte. Ale klid, tyto mlýnky lze otevřít poměrně snadno a potřebujete k tomu pouze horkou vodu a vlastní ruce.

Pomoc v podobě vroucí vody

Vodu přiveďte k varu v hrnci nebo rychlovarné konvici. Pak ji nalijte do nějaké nádoby, do které poté vložte mlýnek. Jeho plastová část musí být zcela ponořená. Právě horká voda by po nějaké době (chce to vyzkoušet) měla plast natolik změkčit, že lze následně velmi snadno odstranit. Jakmile se tak stane, můžete mlýnek krásně rozebrat a opět naplnit kuličkami pepře. Pak už ho jen zase sestavte dohromady a bude vám dál krásně sloužit.

Toto rozebrání navíc může součástky tak uvolnit, že příště už tento trik s horkou vodou nebudete vůbec potřebovat. Platí to samozřejmě i pro mlýnek na krystalky soli, jsou konstruovány naprosto totožně. Poměrně často je také dostanete ve dvojici. Černý pepř je ovšem mnohem víc než jen klasické kuchyňské dochucovadlo. Rozhodně nepřekvapí, že jde o jedno z nejpoužívanějších koření na celém světě. Věděli jste ale, že má i mnoho zdravotních přínosů?

Nejen vysoký obsah antioxidantů

Volné radikály jsou nestabilní molekuly, které mohou snadno poškodit vaše buňky. Některé vznikají zcela přirozeně při procesech, jako je trávení potravy nebo fyzická aktivita. Jakmile jich takto ale vznikne nadměrné množství, mohou způsobit i silné znečištění organismu. Černý pepř je bohatý především na rostlinnou sloučeninu piperin, u níž byly prokázány velmi silné antioxidační účinky. A dostatek antioxidantů proti radikálům efektivně zakročí.

Trápí vás chronické záněty nebo podobná dlouhotrvající onemocnění typu artritida, cukrovka či rakovina? Podle mnoha laboratorních testů se ukazuje, že piperin může účinně bojovat i proti těmto zdravotním problémům. Navíc stimuluje i mozkové funkce, a může tak pomoci i proti neurodegenerativním nemocem, jako je Alzheimerova nebo Parkinsonova choroba. Pepře se tudíž nebojte, ale zase to s ním nepřehánějte, ať si užijete vlastní chuť pokrmu.

Zdroj: Genialne