Z jablek a krupice dělá moje babička ty nejlepší lívance, které jsem kdy jedla. Konečně mám recept

Jablečné lívanečky míchání nastrouhaných jablek a lžíce krupice

Jablka právem patří mezi nejoblíbenější ovoce. Navíc právě nastává jejich sezóna, pojďme si tedy jejich vůni a chuť užít naplno!

Snídaně, svačina… To je takový stálý životní koloběh většina rodin. Jednoduchý a rychlý recept, který dá vzniknout vynikající pochoutce, se jistě vždycky hodí. Přesně takový je recept na lívanečky s jablky a krupicí, které vás nadchnou svou lehkostí a příjemným aroma. Krupice těstu dodává neobvyklou strukturu, díky níž jsou lívanečky nadýchané a zároveň syté. Jsou skvělou volbou pro snídani nebo svačinu a připravíte je ze surovin, které máte běžně po ruce.

Jablečné lívanečky s krupicí

Kombinace krupice a jablek tvoří jemný a sladký základ pro tyto nadýchané lívanečky. Těsto doplněné o smetanu nebo jogurt zase zajišťuje vláčnost. Postup je jednoduchý, chutné a nadýchané lívanečky budete mít doslova za pár minut. Přesto uspokojí i mlsné jazýčky. Stačí několik běžných ingrediencí a chvilka přípravy. Lívanečky lze podávat s marmeládou, medem, smetanou, zkusit můžete i variantu se salkem. Také lze přidat čokoládu nebo oříšky, získáte tak více variant chutí. Tyto lívanečky vám přinesou potěšení a skvěle doplní váš ranní čaj nebo kávu.

Ingredience:

  • Jablka – 2 kusy;
  • Krupice – 5 lžic;
  • Vejce – 1 kus;
  • Zakysaná smetana – 2 lžíce;
  • Vanilkový cukr – 1 lžička;
  • Cukr krystal – podle chuti (nemusí být);
  • Sůl – ¼ lžičky.
Palačinky se sycenou vodou těsto v pánvi s naběračkou

Tak dokonale vláčné palačinky dosud uměla jen moje babička. Nyní mi prozradila své tajemství

Jablečné lívanečky syrové na pánvi

Postup přípravy jemných jablečných lívanečků:

  • Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle.
  • Nastrouhaná jablka smíchejte s krupicí.
  • Do směsi jablek a krupice přimíchejte zakysanou smetanu.
  • Zakysanou smetanu můžete nahradit kvalitním hustým jogurtem.
  • Do směsi jablek, krupice a zakysané smetany (nebo jogurtu) přidejte vejce.
  • Směs osolte.
  • Přisypte vanilkový cukr a podle chuti i cukr krystal.
  • Vzniklé těsto nechte zhruba 10-15 minut odpočívat.
  • Na pánvi rozehřejte olej.
  • Lžící tvořte malé lívanečky, které opečte z obou stran dozlatova.

Jablečné lívanečky hotové na průhledném tácu

  • Lívanečky podávejte teplé s oblíbenou přílohou, jako je marmeláda, smetana, med, javorový sirup, skořicový cukr pokapaný rozehřátým máslem, ovoce apod.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*