Jablka právem patří mezi nejoblíbenější ovoce. Navíc právě nastává jejich sezóna, pojďme si tedy jejich vůni a chuť užít naplno!
Snídaně, svačina… To je takový stálý životní koloběh většina rodin. Jednoduchý a rychlý recept, který dá vzniknout vynikající pochoutce, se jistě vždycky hodí. Přesně takový je recept na lívanečky s jablky a krupicí, které vás nadchnou svou lehkostí a příjemným aroma. Krupice těstu dodává neobvyklou strukturu, díky níž jsou lívanečky nadýchané a zároveň syté. Jsou skvělou volbou pro snídani nebo svačinu a připravíte je ze surovin, které máte běžně po ruce.
Jablečné lívanečky s krupicí
Kombinace krupice a jablek tvoří jemný a sladký základ pro tyto nadýchané lívanečky. Těsto doplněné o smetanu nebo jogurt zase zajišťuje vláčnost. Postup je jednoduchý, chutné a nadýchané lívanečky budete mít doslova za pár minut. Přesto uspokojí i mlsné jazýčky. Stačí několik běžných ingrediencí a chvilka přípravy. Lívanečky lze podávat s marmeládou, medem, smetanou, zkusit můžete i variantu se salkem. Také lze přidat čokoládu nebo oříšky, získáte tak více variant chutí. Tyto lívanečky vám přinesou potěšení a skvěle doplní váš ranní čaj nebo kávu.
Ingredience:
- Jablka – 2 kusy;
- Krupice – 5 lžic;
- Vejce – 1 kus;
- Zakysaná smetana – 2 lžíce;
- Vanilkový cukr – 1 lžička;
- Cukr krystal – podle chuti (nemusí být);
- Sůl – ¼ lžičky.
Tak dokonale vláčné palačinky dosud uměla jen moje babička. Nyní mi prozradila své tajemství
Postup přípravy jemných jablečných lívanečků:
- Jablka nastrouhejte na hrubém struhadle.
- Nastrouhaná jablka smíchejte s krupicí.
- Do směsi jablek a krupice přimíchejte zakysanou smetanu.
- Zakysanou smetanu můžete nahradit kvalitním hustým jogurtem.
- Do směsi jablek, krupice a zakysané smetany (nebo jogurtu) přidejte vejce.
- Směs osolte.
- Přisypte vanilkový cukr a podle chuti i cukr krystal.
- Vzniklé těsto nechte zhruba 10-15 minut odpočívat.
- Na pánvi rozehřejte olej.
- Lžící tvořte malé lívanečky, které opečte z obou stran dozlatova.
- Lívanečky podávejte teplé s oblíbenou přílohou, jako je marmeláda, smetana, med, javorový sirup, skořicový cukr pokapaný rozehřátým máslem, ovoce apod.
Napište komentář