Dokonalé křupavé zvenku a zároveň měkké uvnitř: Tato ingredience je klíčem k přípravě nejlepších bramboráků

Křupavé bramboráky hotové na bílé=m kulatém talíři

Bramboráky jsou oblíbeným a velmi jednoduchým jídlem, které lze připravit na mnoho způsobů – samotné, nebo jako přílohu například k pečínce.

Bramboráky jsou rychlé a levné jídlo. Stačí pár základních surovin a můžete si užívat jejich chuť, kterou miluje většina lidí. Ty nejchutnější  jsou lehké, křupavé a zlatavé. Jak udělat bramboráky křupavé? Stačí mít na paměti několik zásad. Přestože příprava není složitá, někdy je problém dosáhnout dokonalé křupavosti. Stává se, že bramboráky jsou gumové, nasáklé tukem nebo se na pánvi rozpadají. Jak tomu zabránit? Držte se několika jednoduchých pravidel.

Proč se bramboráky nedaří? Zde je jeden z důvodů!

Bramboráky je nejlepší připravovat z brambor s vysokým obsahem škrobu, proto vybírejte typy k takovéto přípravě určené. Které to jsou? Nejlépe se vám osvědčí moučné odrůdy typu C (například Gracia, Ibis, Bryza nebo Gustaw), případně typu B. Škrob zajistí, že těsto bude mít správnou konzistenci a nízký obsah vody umožní, aby se během smažení bramboráky nerozpadaly a nevsákly příliš mnoho oleje.

Křupavé bramboráky strouhané brambory a vejce v míse

Trik na smažení

Bramboráky chutnají nejlépe tenké a křupavé. Dosáhnete toho trikem našich babiček. Stačí brambory nastrouhat na dvou různých velikostech struhadla – polovinu na hrubém a polovinu na jemnějším. Ze směsi důkladně vymačkejte vodu. Bramboráky pak budou uvnitř měkké a zvenčí křupavé.

Jablečné lívanečky míchání nastrouhaných jablek a lžíce krupice

Z jablek a krupice dělá moje babička ty nejlepší lívance, které jsem kdy jedla. Konečně mám recept

Křupavé bramboráky hotové na čtvercovém talíři

Přidávání vajec a mouky

Recepty se liší. V základní verzi se přidává mouka, tu ale lze nahradit bramborovým škrobem zbylým po strouhání brambor. Případně dejte mouky jen málo – příliš mnoho mouky udělá bramboráky gumovými. Máte-li kvalitní brambory, můžete vynechat vejce a přidat lžíci mouky, ta směs spojí. Také je dobré přidat nastrouhanou cibuli a hodně pepře pro lepší chuť.

Tipy:

  • Při smažení bramboráků použijte pánev se silným dnem. Udrží vysokou teplotu a rovnoměrně ji rozvede.
  • Smažte na vysoké teplotě, jinak bramboráky nasáknou olejem.
  • Na pánev dejte jen menší porce těsta. Silné bramboráky se snadno rozpadnou nebo připálí.
  • Bramboráky smažte zhruba 3–4 minuty z každé strany.
  • Zbarvují-li se příliš pomalu, postupně zvyšujte teplotu.
  • Po usmažení je dejte na papírový ubrousek, ale nepřikrývejte je.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*