Začněte svůj den vynikající snídaní, kterou si stihnete připravit během chvilky. Jogurtové placky jsou bezvadným společníkem k rannímu čaji a kefírové knedlíčky vás dokonale zasytí.
Dnešní hektická doba snídaním příliš nepřeje. Většina z vás pravděpodobně vstává nejpozději v šest hodin, rychle se oblékne a do cestovního hrnku si připraví kávu na cestu do práce. Na vydatnou snídani jednoduše není čas. Když pominete fakt, že vynechávat snídani je opravdu nevhodné (už jen kvůli vašemu zdraví), je to i zbytečné – zvlášť, když si osvojíte tento recept na desetiminutové jogurtové placky a kefírové knedlíčky.
Ingredience potřebné pro přípravu jogurtových placek:
- 2 kusy vajec velikosti M
- 200 gramů hladké mouky
- 2 polévkové lžíce cukru krupice
- 2 polévkové lžíce bílého jogurtu
- 1 čajová lžička pečícího prášku do pečiva
- špetku soli
Ingredience potřebné pro přípravu kefírových knedlíčků:
- 180 mililitrů kefíru
- 20 mililitrů rostlinného oleje (nejlépe slunečnicového)
- 250 gramů hladké mouky
- 50 gramů vlašských ořechů
- 3 polévkové lžíce cukru krupice
- 1 polévková lžíce pečícího prášku do pečiva
- 1 kus vejce velikosti M
- špetka soli
Příprava jogurtových placek vám zabere minimum času
V prvním kroku přípravy vyšlehejte vejce s cukrem do nadýchané směsi. Až budete mít vejce vyšlehaná, zapracujte do nich sůl a pečící prášek do pečiva. Poté do směsi přidejte 2 polévkové lžíce bílého jogurtu a opět prošlehejte. Do vzniklé směsi následně po částech přidávejte prosetou hladkou mouku. Výsledné těsto by mělo být polotuhé, vláčné a bez hrudek. Pokud k tomu budete potřebovat o trochu více či méně mouky, její množství jednoduše upravte.
Vzniklé těsto rozdělte na osm přibližně stejných dílů, z nichž vyválejte kuličky. Každou kuličku následně zpracujte do podoby tenkého koláčku, který osmažte na dostatečně rozpáleném slunečnicovém oleji.
Jakmile bude placka z obou stran zlatavá, z pánvičky ji vyjměte a na papírové utěrce ji nechte oschnout. Hotové placky se skvěle hodí k rannímu čaji. Pokud je budete chtít ozvláštnit, můžete je pocukrovat či potřít džemem, marmeládou či nugetou.
Kefírové knedlíčky vás zasytí a zároveň si na nich pochutnáte
V prvním kroku přípravy kefírových knedlíčků smíchejte připravený kefír s práškem do pečiva. Až budete mít prášek do kefíru patřičně zapracovaný, přidejte k němu špetku soli, 3 polévkové lžíce cukru krupice a nastrouhané vlašské ořechy. Směs důkladně promíchejte a následně do ní zašlehejte rostlinný olej a vejce. Nakonec do těsta po částech přidávejte prosetou hladkou mouku.
Vzniklé těsto by mělo být velmi hutné. Poté, co všechny ingredience dokonale zapracujete, těsto přikryjte kuchyňskou utěrkou a nechte ho 10 minut odpočinout. Mezitím si na pánvičce rozehřejte větší množství rostlinného oleje. Do rozehřátého oleje vkládejte kuličky, které z těsta vykrojíte za pomoci polévkové lžíce, a smažte je dozlatova. Až budou kuličky osmažené, vyjměte je a na papírové utěrce nechte oschnout. Uvidíte, že vám tyto snídaňové variace učarují.