K čištění formy na pečení lze použít běžně dostupné věci v domácnosti a to citron či jedlou sodu

Rádi pečete, ale naopak čištění formy na pečení k smrti nesnášíte? Potom pro vás máme tip, jak si ho usnadnit a ulehčit. A použijete k tomu jenom věci, které máte běžně k dispozici doma nebo které koupíte za pár korun v jakémkoliv nejbližším obchodě. To, co běžně používáte má i další možnosti využití, o čemž se můžete celkem snadno přesvědčit. Podívejte se, co vám pomůže k dokonalé čistotě věcí na pečení, ale i běžného nádobí.

Kyselina citronová

Jedná se o látku podobnou cukru, která se prodává v samoobsluhách v malých sáčcích za pár korun. Unikátní je v tom, že má velmi dobré čisticí vlastnosti. Na čištění formy na pečení je tím nejlepším možným pomocníkem. Stačí, když jeden klasický malý balíček rozpustíte ve 4 litrech horké vody. Do této vody formu na 20–30 minut namočíte. Potom vezmete houbičky a začnete čistit. Všechny nečistoty půjdou velmi rychle a jednoduše doků, jako zázrakem.

Jedlá soda

Při pečení ji jistě pravidelně používáte. Víte ale, že jedlá soda může být využita také potom? Tedy k čištění formy na pečení? Ano, je tomu skutečně tak. Opět využijte 4 litry horké vody, ve kterých rozpustíte 5 lžic jedlé sody. K nim přidejte ještě 2 lžíce saponátu. Budete mít k dispozici směs, do které formu na pečení namočíte zhruba na 10–15 minut. Následně ji vyndejte a opět pomocí houbičky vyčistěte. Bude opět jako nová, tím si buďte jisti.

Citronová šťáva

Nejenom do jídla a pití. I citron vám pomůže k tomu, abyste měli dokonale čisté nádobí. Potřebovat budete šťávu z jednoho citronu, ke které přidáte 3 lžíce jedlé sody. Vznikne vám hustá čisticí pasta, kterou nanesete na špinavé nádobí nebo formu na pečení. Takto necháte působit 15–20 minut a houbičkou následně očistíte. Forma by měla být po tomto postupu také dokonale čistá. Tato metoda může být opravena i tak, že ke směsi přidáte ještě jednu čajovou lžičku saponátu.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]