Pokud si chcete udělat chutný oběd a vyzkoušet zároveň něco nového a ne typicky českého, pak jsou tyto smažené lilky dokonalou příležitostí pro vás.
Nic nevylepší den tak, jako chutný oběd, který vám dodá energii a zároveň si u jeho konzumace i trochu odpočinete. Tento konkrétní je vhodný pro všechny, kteří se snaží omezit maso ať už z osobních důvodů, či třeba proto, že jeho ceny neustále rostou. Recept na tyto lilky pochází z Indie a splní všechna vaše očekávání, která můžete od oběda mít. Jejich dokonalou chuť doladí i chutná sýrová pasta, která je taktéž snadná na přípravu a volitelně si k nim můžete udělat i hranolky.
Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:
Na lilky:
- Lilky – 2 kusy
- Kukuřičná mouka – 2 lžíce
- Pšeničná mouka – 5 lžic
- Vejce – 3 kusy
- Sůl – 1 lžička
- Mletá sladká paprika – 1 lžička
- Sušená petrželka – 1 lžíce
- Rostlinný olej slunečnicový – dle potřeby na smažení
Na sýrovou pastu:
- Smetanový sýr – 200 g
- Salátová okurka – 1 kus
- Cherry rajčátka – 4 kusy
- Česnek – 1 stroužek
- Sůl – dle chuti
Lilky důkladně omyjte pod studenou vodou, odkrojte z nich oba konce a poté je oloupejte. Oloupané je nakrájejte na kolečka, která budete následně obalovat, měla by mít tloušťku cca 1 až 1,5 cm.
Všechna kolečka z lilku rozprostřete na pracovní ploše a naklepejte je paličkou na maso z obou stran. Natlučené kolečka lilku dejte do sáčku, přisypejte k nim mouku, sáček zavažte a silně ho protřepejte.
Tímto způsobem jednoduše obalíte lilky ze všech stran. Nachystejte si misku a rozklepněte do ní všechna vejce. Přidejte k nim sůl, mletou sladkou papriku a sušenou petrželku. Promíchejte suroviny vidličkou a vejce s ní vyšlehejte. Nalijte na pánev rostlinný olej a vyčkejte, než se rozehřeje. Mezitím můžete začít lilky obalovat ve vaječné směsi a poté je vždy dejte ihned na pánev smažit dozlatova.
Nyní se můžete vrhnout na přípravu sýrové pasty. Nachystejte si větší mísu a dejte do ní smetanový sýr. Okurku oloupejte či nikoliv (záleží jen na vás) a nakrájejte ji na kostičky, ty přidejte do mísy. Rajčátka taktéž nakrájejte na menší kostičky a přidejte je do mísy. Česnek oloupejte a buďto ho nastrouhejte, nebo prolisujte, přidejte ho do mísy. Dle chuti dodejte i špetku soli a pastu poté promíchejte. Hotové lilky dejte na talíř a na každý naneste trochu sýrové pasty. V takovém stavu můžete smažené lilky podávat, dobrou chuť!
Napište komentář