Profiteroles jsou tradiční francouzskou sladkostí. Jedná se o zmenšenou obdobu nám dobře známého větrníku
I když se to dle názvu nezdá, prý to byl italský cukrář, který vymyslel tento nejslavnější francouzský dezert. S Francouzi o tom ale raději nemluvte, ti jsou totiž velcí patrioti a tento dezert připisují pouze Francii. Tento dezert, který je podobný našemu poctivému větrníku, který vás vždycky pořádně zasytí a zalepí je mnohem menší velikosti. Můžete je ujídat jeden za druhým a a přesto vás nebude po konzumaci tížit v žaludku. Garantujeme vám, že u jednoho kousku rozhodně nezůstanete. Stejně, jako můj manžel.
Jak upéct dokonalé profiterolky
Co se týká přípravy, je snadná. V postupu není nic složitého, co by nezvládl každý, kdo umí zapnout sporák, troubu a mixér. Můžete se tedy směle pustit do díla. Profiterolky doporučuji i začátečníkům, kteří chtějí dezertem ohromit svou nedělní návštěvu nebo partnera. Budete mít zaručeně úspěch. Připravte si následující ingredience:
Těsto
- máslo – 100 gramů
- voda – 1 polévková lžíce
- sůl – 1 polévková lžíce
- mouka – 150 gramů
- vejce – 4 ks
Krém
- žloutky – 4 ks
- cukr – 105 gramů
- kukuřičný škrob – 3,5 lžíce
- mléko – 600 ml
- vanilka – podle chuti
Čokoládová omáčka
- čokoláda (lepší je hořká) – 240 gramů
- smetana – 240 gramů
Postup pro přípravu
Předehřejte si troubu na 220 stupňů Celsia. Vezměte si plech na pečení a vyložte jej pečicím papírem. Přiveďte vodu k varu, přidejte máslo a sůl a mouku. Ještě na plotně neustále míchejte. Těsto by mělo držet pohromadě a odlepovat se od stěn.
Těsto sundejte z plotny, nechte mírně vychladnout a poté přidávejte po jednom vejci a důkladně rozšlehejte dřevěnou lžící. Každé vejce přidejte až poté, co se předchozí vejce důkladně promíchá se směsí.
Těsto přendejte do zdobicího sáčku a na plech vytlačte kuličky o průměru maximálně 3 cm a vzdálené od sebe 4 cm. Pečte 20 minut bez otevření trouby. Poté nastavte teplotu na 180 stupňů Celsia a vyjměte profiterolky z trouby. Následně propíchněte dno každé z nich a vypařte je. Vraťte je do trouby na dalších asi 6 minut.
Žloutky a polovinu cukru vyšlehejte dohladka. Vmíchejte škrob a znovu vyšlehejte. Do mléka přidejte zbývající cukr a vanilku a vařte do zhoustnutí. Do žloutkové směsi přilévejte po troškách mléko z hrnce a pokaždé promíchejte. Dejte na několik minut na mírný oheň a nezapomeňte hníst, krém je hustý.
Odstavte z ohně, přikryjte potravinovou fólií a nechte 4,5 hodiny v chladničce. Přiložte fólii na krém a pevně ji přitiskněte. Krém dejte do zdobicího sáčku a do otvorů na dně profiterolek jej naneste trubičkami. Čokoládu nalámejte do smetany, přiveďte k varu a přelijte přes profiterolky. Nechte ztuhnout a podávejte. Přeji vám dobrou chuť.