Každá cibule je jiná. Šéfkuchaři vysvětlují, k čemu se který druh hodí

Cibule je v kuchyni nezbytností a neobejde se bez ní celá řada jídel. Věděli jste však, že ne všechny se hodí na konkrétní jídla? Asi tušíte, že cibule má několik různých druhů. A každý má jiné možnosti použití. Podívejte se s námi na to, jak které druhy používat.

Žlutá cibule

Jedná se o známou klasiku, kterou používá většina lidí. Je levná a dobře dostupná. Kladem je její celková univerzálnost, jelikož se dá využívat jak v rámci teplé, tak i studené kuchyně. Máme na mysli různé saláty, ale třeba i nakládanou cibuli.

Červená cibule

Jejím unikátem je specifická chuť, pokud ji konzumujeme syrovou. I proto se hodí hlavně do studené kuchyně, jako jsou saláty, ale třeba i sendviče nebo burgery. Co jí naopak nesvědčí, to je dlouhá tepelná úprava, nebo také smažení. V teplé kuchyni ji proto nepoužívejte.

Sladká cibule

Jedná se o méně známý druh, což znamená i to, že na pultech obchodů nemusí být k dostání. Pokud se vám však povede ji sehnat, doporučujeme dvě věci. Sníst ji co nejdříve, jelikož nemá tak dobrou trvanlivost. Dále myslete na to, že sladká cibule je nejlepší ve studené kuchyni. Tedy syrová, což se pozitivně podepíše na její chuti, která je opravdu zajímavá.

Bílá cibule

Ta je podobně jako žlutá velmi populární variantou v kuchyni. Hodí se jak do teplé, tak i studené kuchyně. Co však může vadit, to je přílišný pláč při jejím krájení. Mnozí doporučují různé netradiční použití, a to třeba na pizzu, do různých dipů, nebo v podobě nakládané cibule. Když vyzkoušíte, rozhodně nebudete litovat.

Šalotka

Ano, i ta je cibule. Zaujme svou chutí, která může jít lehce i do česnekového aroma. Hodí se spíše jako ozdoba mnohých jídel a tak by se neměla tepelně upracovat. Zaujme také svou jemností. Řada lidí se jí však vyhýbá, a to především z důvodu, že jim vadí možná vysoká cena tohoto druhu cibule. Jednou za čas však není na škodu ji zkusit.

Fotografie: Chef Buck