Snídaně je bez debat nejdůležitějším jídlem dne. Pokud ho již nechcete vynechávat, ale ráno nemáte příliš času, jistě vás potěší recept na vynikající omeletu, která je hotová do 15 minut.
Pokud máte pocit, že během dne ztrácíte elán a jste často unavení, je velmi pravděpodobné, že vynecháváte snídani. Ta je bezpochyby nejdůležitějším jídlem celého dne – ráno pomáhá nastartovat organismus a poskytuje mu energii na celé dopoledne. Bez snídaně si také (ne)vědomě ničíte zdraví – vaše tělo nemá po nočním hladovění zásoby glykogenu a jako zdroj energie začíná využívat aminokyseliny ze svalů. Pokud tomu chcete zabránit, jednoduše začněte pravidelně snídat – třeba tuto vynikající omeletu.
Ingredience potřebné pro přípravu omelety:
- 1 plátek pita chleba
- 50 gramů tvrdého sýru
- 50 gramů šunky nejvyšší jakosti nakrájenou na plátky
- 2 kusy vajec velikosti M
- 1 kus rajčete
- sůl, pepř dle vaší chuti
Samotná příprava vám zabere maximálně 15 minut
V prvním kroku přípravy si k ruce vezměte struhadlo, na kterém najemno nastrouháte připravený tvrdý sýr. Ten si poté dejte do misky stranou. V dalším kroku přípravy budete potřebovat hlubší mísu, v níž rozšlehejte dvě vejce. K nim následně přidejte sůl a pepř (pokud chcete omeletu ozvláštnit, můžete použít i čerstvé bylinky) a směs důkladně promíchejte. Do ochucených vajec dále vmíchejte polovinu nastrouhaného sýru.
Nyní si k ruce vezměte prkénko. Na něm nakrájejte připravené rajče na tenká kolečka. Na prkénku rovněž připravte šunku – jednotlivé plátky rozřízněte jednoduše na polovinu. Následně vyndejte pánev, nalijte na ni trochu oleje a ten dobře rozpalte.
Jakmile bude olej připravený, vlijte na pánev směs na omeletu. Ihned poté, co bude celá směs na pánvi, ji přikryjte připraveným plátkem pita chleba. (Pokud má chléb jiný tvar, nebo je větší než vaše pánev, budete ho muset nejprve oříznout.)
Omeletu připravujte na mírném plameni. Při smažení se pita chléb začne zvedat, dejte proto pozor, aby zůstal přilepený k omeletě. Jakmile budou vejce hotová, omeletu opatrně podeberete a otočte. Hotová vejce posypte druhou polovinou nastrouhaného sýru a do středu omelety položte šunku a rajčata. Poté vezměte jeden okraj pita chlebu a přehněte ho směrem do středu omelety. To stejné udělejte i s okrajem naproti.
Přeložené okraje budete muset pravděpodobně chvíli přidržet ohnuté, aby zůstaly držet na místě a nerozevíraly se zpět. Hotovou omeletu můžete servírovat s čerstvými bylinkami, popřípadě s kečupem či s majonézou.