Ke snadnému vyčištění špinavého hrnce po vaření pomůže jedlá soda

Vaříte pravidelně a na vašem nádobí je to znát? Nekupujte nové. Poradíme vám, jak na vyčištění hrnce pomocí jedlé sody. Nejenom, že nemusíte kupovat jakoukoliv chemii, ale také máte jistotu, že tato forma čištění je efektivní a také vás vše vyjde na pár korun. Vaše hrnce nebo jakékoliv jiné nádobí bude opět vypadat jako nové. Je to snadné. Jakmile tento postup zkusíte, můžeme bez nadsázky říci, že vaše nádobí bude naprosto dokonalé.

Postačí vám jenom 3 běžné věci

Budete zírat, ale na vyčištění hrnce skutečně postačí jenom tři běžné věci. A garantujeme vám, že je máte doma. Dvě jsou ve vaší kuchyni a jednu najdete ve vaší domácí lékárničce. Zajímá vás to o to více? Tak si připravte toto:

  • ½ šálku jedlé sody

  • 1 lžíci přípravku na nádobí

  • 2 lžíce peroxidu vodíku

Připravte čistící směs

Co s touto trojicí surovin? Je to jednodušší, než si myslíte. Jediné, co je třeba je smíchání těchto tří ingrediencí dohromady. Měla by vzniknout směs, která může svou konzistencí lehce připomínat smetanu. Pokud přesně taková je, máte hotovo a už se můžete pustit do hrubé práce. Tedy do vyčištění hrnce. Pokud s konzistencí nejste spokojeni, můžete pro zahuštění přidat trochu jedlé sody. Pokud potřebujete tekutější strukturu, klidně přidejte menší množství obyčejné vody.

Buďte důkladní

Pokud je na vašem hrnci skutečně zažraná špína, nezapomeňte na to, že se neobejdete bez mechanického čištění. Použijte třeba plastový kartáč, stejně jako můžete použít i klasický a již nepoužívaný zubní kartáček. Vždy naneste trochu čisticí směsi a následně dané místo krouživými pohyby drhněte. Následně opláchněte proudem vody. Pokud není čistota dokonalá, tak celá postup opakujte. Pokud už však jste spokojeni, tak stačí vaše nádobí nechat klasicky umýt v myčce a potom ho můžete uklidit do svých kuchyňských skříněk. S jistotou, že bude vypadat jako nové.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]