Víme, co se stane, když dáte dohromady, maliny, kefír a trochu svého času. Výsledkem bude báječně lehká pochoutka.
Upečte si bleskové občerstvení, které si zamiluje opravdu každý. Kefírové těsto je báječně lehké a snadno se tráví i v těch největších vedrech. A šťavnaté ovoce pak dodá celému koláči ten správný letní šmrnc. Vsaďte na jednoduchost a pochutnejte si.
Lehký kefírový koláč s letním ovocem
Budete potřebovat jen deset minut času, několik základních ingrediencí a libovolné letní ovoce. Nemusí jít jen o maliny, skvěle se uplatní také borůvky, rybíz nebo třeba zralé ostružiny.
Ingredience anebo co budete potřebovat:
- 200 gramů malin
- 500 ml kefíru
- 1 čajovou lžičku jedlé sody
- 400 gramů hladké mouky
- 200 gramů krupicového cukru
- 100 gramů másla
- 2 středně velká vejce
- 10 gramů vanilkového cukru
Nadýchané těsto potřebuje ten správný postup
Aby byl koláč opravdu lehký, nesmíte jeho přípravu odbýt. Jen tak vhodit všechny ingredience do mísy by se vám proto rozhodně nevyplatilo. A čím byste měli začít? Určitě kefírem. Ten smíchejte s jedlou sodou a pořádně vyšlehejte. Nechte 10 minut odstát. Mezitím si připravte vaječnou směs. Tu získáte tak, že do hlubší nádoby vyklepnete vejce, přidáte cukr a vyšleháte do pěny.
To, že je těsto hotové, poznáte podle jeho barvy; vyšlehaná vejce zesvětlají a vytvoří se na nich pěna. V této fázi můžete přidat i cukr vanilkový, pokud ho máte rádi, ale není to nezbytné. Nakonec kefírovou směs i těsto z vajec slijte dohromady a smíchejte. Použijte mixér nebo šlehač a pracujte tak dlouho, dokud se všechen cukr zcela nerozpustí.
Přidejte máslo, ale nezapomeňte na správnou teplotu
Možná už byste do těsta chtěli přidat mouku, protože se vám zdá příliš řídké. Ale s tím ještě vydržte. Teď je na řadě máslo. Rozehřejte si ho předem a nechte trochu vychladnout. Mělo by být stále tekuté, ale nesmí vás pálit do prstů. Jestliže si tento aspekt přípravy lehkého kefírového koláče s letním ovocem nepohlídáte, mohla by se vám v těstě srazit vejce. A něco takového jde napravit jen velmi obtížně.
Samotnou mouku přidejte až v samotném závěru. A to nikoli najednou, ale po částech. Vždy přisypte několik lžic a zašlehejte je to těsta. Takto pokračujte, dokud mouku zcela nespotřebujete. A proč se vlastně soda nepřidává až v tomto okamžiku, jako je to běžné u prášku do pečiva? Je to kvůli tomu, že zmíněné odstátí předejde nepříjemné pachuti, kterou někdy tato ingredience zanechává v jídle.
Hotové těsto přelijte do formy a upečte dozlatova
Jakmile s přípravou těsta skončíte, mělo by mít konzistenci zakysané smetany. To je zcela v pořádku a není třeba se bát. Později v troubě se zpevní a vyběhne. Ještě předtím ho však musíte přelít do vhodné nádoby, vyložené pečicím papírem. Nespoléhejte se na vymazání olejem a vysypání moukou, pečicí papír funguje na tento typ těsta o něco lépe. Zaručeně se vám tak nepřipeče k plechu.
Ideální je kulatá forma o průměru 24 cm, ale pokud ji nemáte, klidně improvizujte. Do ní nalijte polovinu těsta, poté přidejte maliny a přelijte druhou polovinou. Teď už zbývá tuhle dobrotu jen upéct. Bude vám stačit 40 minut a trouba rozehřátá na 40 °C. Nepoužívejte horkovzduch, lepší bude klasické pečení. Ještě horký nadýchaný kefírový koláč s malinami můžete posypat moučkovým cukrem.