Khachapuri je typické jídlo z Gruzie, které zvládnete i vy

Jídlo zvané khachapuri dost možná neumíte ani vyslovit, ale když si ho připravíte tak vám garantujeme, že se do něho zamilujete. Jde o skvělou pochoutku z Gruzie, která zaujme tím, že na přípravu rozhodně není nijak složitá. Právě naopak.

Ingredience jsou zcela běžné

I když je khachapuri jídlem z Gruzie, není problém na něho použít naše běžně dostupné suroviny. Všechny s největší pravděpodobností najdete i u vás doma v kuchyni. Stačí si připravit:

  • 3 lžíce pšeničné mouky
  • 1 lžíci kefíru
  • 2 vejce
  • 1 lžičku soli
  • 1 lžičku cukru
  • ½ lžičky jedlé sody
  • 1 lžíce oleje
  • 400 g tvrdého sýra
  • 50 g másla

Připravte si těsto na khachapuri

Aby se vám jídlo povedlo, je třeba zachovat správný postup při přípravě těsta. Základem je kefír, vajíčka, cukr, sůl a také olej. Tuto směs je třeba velmi důkladně promíchat.

Potom můžete pokračovat a přidáte také mouku a jedlou sodu. Obojí je vhodné nejprve promíchat samostatně a potom přidat do původní směsi.

Začnete zpracovávat těsto. Pokud by bylo příliš řídké, je možné přidat ještě mouku, aby došlo k tomu, že bude mít požadovanou konzistenci. Pokud se bude lehce lepit na ruce, je to v pořádku. Když ho máte, nechte ho chvíli odpočívat při pokojové teplotě.

Připravte si náplň

Když těsto odpočívá, je nejvyšší čas na přípravu náplně. Potřebovat budete sýr, který nastrouháte na hrubém struhadle. K němu přidáte druhé vajíčko a vše důkladně promícháte.

Zpracujte těsto

Když je těsto odpočinuté, tak tak z něho vytvoříte jeden váleček, který následně rozdělíte na 7 jednotlivých, pokud možno stejných částí.

Každou danou část vašeho budoucího khachapuri vyválejte na tenkou placku. Čím bude tenčí, tím pro vás samozřejmě lépe. Neměla by se však trhat.

Do středu této placky můžete dát náplň, tedy směs vajíčka a strouhaného sýra. Náplň dejte tolik, aby jí bylo ve všech plackách pokud možno stejně.

Nyní náplň zabalte a vytvořte něco, co bude na první pohled vypadat jako měšec. Je třeba zajistit, aby náplň nikudy nevytékala.

Následně své khachapuri otočte tak, aby jednotlivé spoje ze zabalení byly ve spodní čísti, na pracovní desce. Potom vezměte váleček a znovu lehce, ne už tak důkladně vyválejte.

Smažte na pánvi

Správná příprava khachapuri je spojena s použitím pánve. Tu rozehřejte, přidejte olej a do něho svou placku vložte. Smažte jí z obou stran do zlatova, podobně jako je tomu u langošů.

Po vyndání nechte placku okapat a potom ji můžete pomazat rozpuštěným máslem. V tu chvíli je tato unikátní a zajímavá pochoutka pocházející z Gruzie hotová.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]