Pokud máte doma klobásu, udělejte tyto skvělé placky, které mohou posloužit jako plnohodnotná snídaně, svačina nebo jako jídlo s sebou na výlety či třeba k vodě.
Věděli jste, že klobása byla v historii jedním ze způsobů dlouhodobého uchování masa? Zmínka o ní je již v kronikách starověkého Řecka, starověkého Říma, Babylónu a dalších civilizací. Ve starověkém Římě byla klobása oblíbeným jídlem, které bylo často podáváno při hostinách. V průběhu středověku se v Evropě objevily nové druhy klobás, jako je salám, cervelát (pozn. red. – typ uzené klobásy) a další. Výrobek se stal nedílnou součástí jídelníčku. Dnes lze z klobásy připravit mnoho zajímavých jídel.
Ingredience na klobásové placky:
- klobása – 200 g;
- vejce – 2 ks;
- mletý černý pepř – 1/3 čajové lžičky;
- cukr – 1 polévková lžíce;
- kefír – 360 ml;
- mouka – 100 g;
- prášek do pečiva – 1 lžička;
- sýr – 200 g;
- jarní cibulka – svazek;
- kopr – svazek;
- rostlinný olej – 2 lžíce.
Tyto vylepšené bramboráky od mé babičky z Brna nemají konkurenci. Dělám je téměř pořád
Postup přípravy placek s klobásou:
- Na hrubém struhadle nastrouháme klobásu. Do mísy rozklepneme vejce, smícháme se solí a pepřem. Do vaječné směsi přilijeme kefír, řádně promícháme.
- Do směsi přisypeme mouku a prášek do pečiva, vypracujeme těsto. Přidáme nastrouhanou klobásu a sýr, promícháme, až vznikne hladké těsto.
- Nakrájíme jarní cibulku a kopr, přidáme do těsta a znovu promícháme. Na pánvi rozehřejeme rostlinný olej, vložíme pár lžic těsta a rozetřeme po dně (podobně jako např. při přípravě lívanců).
- Placky opečeme pod poklicí na mírném ohni do zlatavé barvy. Obrátíme na druhou stranu (můžeme si pomoci mělkým talířem) a stejně opečeme.
- Výsledkem jsou klobásové placky se sýrem a bylinkami.
Tyto placky plně nahradí nudnou pizzu. Dobrou chuť!
Napište komentář